Select Page
Een foto zegt meer dan duizend woorden, zo gaat het spreekwoord en niets is minder waar. Het gebruik van foto’s kan je site helemaal maken of kraken, maar soms heb je zelf gewoon geen tijd om er op uit te trekken met die veel te zware digitale spiegelreflex om wat kiekjes te schieten. En laten we eerlijk zijn, smartphone foto’s zijn leuk, maar zijn lang niet altijd van de hoogste kwaliteit.
Alle afbeeldingen in dit blogbericht zijn uiteraard gratis stock foto’s. Zo heb je meteen ook een idee van wat er allemaal mogelijk is met dit soort foto’s.

Een beetje over auteursrecht

Daar zit je dan. Je hebt net een geweldig artikel geschreven voor op je blog en je weet dat er iets ontbreekt. Je weet dat je iets nodig hebt dat mensen uitnodigt om je artikel te lezen. Een foto. Misschien heb je nu de neiging om naar Google Images te surfen en daar de eerste de beste afbeelding te downloaden. Hold your horses. Zomaar even wat afbeeldingen van het internet plukken is eigenlijk behoorlijk illegaal. Op iedere afbeelding rust auteursrecht. Copyright in het schoon Engels. Dat wil zeggen dat de “auteur” van de foto, de fotograaf met andere woorden, alle rechten blijft behouden over die foto en dus beslist wat er wel en niet mee mag gebeuren. Als de fotograaf in kwestie merkt dat jij zijn of haar foto gebruikt ook al is het ‘maar’ voor een persoonlijk blogbericht, dan kan je wel eens een stevige boete aan je been hebben. Ja, zelfs als je braaf vermeldt dat de foto gemaakt werd door die ene persoon.

Sommige fotografen willen namelijk niet dat hun foto’s voor andere doeleinden gebruikt worden dan de doeleinden die zij bepalen. Zo’n mensen lopen er nu eenmaal rond. Aangezien zij de foto hebben gemaakt en dus de “auteur” zijn van de foto, mogen zij beslissen wat er wel en niet kan en mag gebeuren met die foto. Wil je het dus veilig spelen? Pluk niet zomaar de eerste de beste foto van het internet. Dat is foute boel. En als je toch persé die ene foto wil gebruiken van die ene fotograaf? Vraag hem of haar dan uitdrukkelijk om toestemming. Hetzelfde geldt trouwens ook voor muziek, teksten en illustraties.

Gratis kwalitatieve stockfoto’s

Dus daar zit je dan, nog steeds fotoloos. Gelukkig is er zich een nieuwe trend aan het voordoen op het internet. De trend van de kwalitatieve stockfoto’s die gratis mogen gebruikt worden. De fotografen van deze foto’s staan hun auteursrecht af en geven daardoor de toestemming aan iedereen om de foto te gebruiken bij blogberichten, als covers van hun e-books of échte boeken, als foto op een flyer of een poster,…

Zeventien websites boordevol prachtige foto’s die je gratis mag gebruiken op je website. Je hebt nu geen excuses meer om je blogberichten er perfect te laten uitzien voor je ze deelt met de rest van de wereld.
Heb jij zelf een favoriete website waar je gratis stockfoto’s kan vinden? Of maak jij al de foto’s voor jouw website zelf?

Kriebelt het om zelf de huisstijl van je eigen blog of bedrijf onder handen te nemen? Maar weet je niet goed waar te beginnen? Je kan je nu inschrijven voor de cursus Ontwerp Je Eigen Merk waarin je meer leert over grafische vormgeving, webdesign, logo-ontwerp,... Kortom, je ontdekt er hoe jij je eigen huisstijl een heuse make over kan geven. Zet je alvast op de wachtlijst voor de online cursus Ontwerp Je Eigen Merk. In het najaar openen we opnieuw de deuren en kan jij leren hoe je zelf een huisstijl kan ontwerpen.

Pin It on Pinterest

Share This