Select Page
Vorig jaar kreeg ik de vraag van Elke van Paleo.be of ik het zag zitten om haar accountability partner te worden. Accountawatte? Ze zocht iemand die haar af en toe een schop onder haar kont kon geven en verantwoordelijk kon stellen voor haar daden. Wie beter om dat te doen dan iemand die zelf bezig is met het opbouwen van een zaak?
De afgelopen maanden zijn we echte partners in crime geworden. Om de twee weken skypen we een uurtje (of twee of drie) met elkaar en vertellen we elkaar wat er allemaal is gebeurd tijdens de afgelopen twee weken. We vieren samen onze successen en geven elkaar een schouderklopje als we even door een moeilijke periode gaan. The good, the bad, the ugly. We geven elkaar tips en moedigen elkaar aan. We hebben het over inkomsten en uitgaven met harde cijfers. Als het nodig is, geven we elkaar een schop onder de kont zonder ermee in te zitten wat de ander denkt, want we doen het omdat we het beste voor hebben met elkaar en elkaars zaak.

Hoe vind je een accountability partner?

Zoals ik eerder al schreef: Elke vond mij. Toen ze het voorstelde, zei ik meteen volmondig “ja”, want ik wist dat ik veel van haar kon leren. Ik had Elke al een paar keer ontmoet jaren geleden op een paar Brussels Girl Geek Dinners en was haar online blijven volgen via Facebook en Twitter. Begin dit jaar organiseerde ze Blij met Mij, een project rond zelfliefde en zelfvertrouwen, waaraan ik met heel veel plezier deelnam. Tijdens Blij met Mij hadden we het er wel een keertje over dat een zaak runnen toch niet altijd even evident is en van het een kwam het ander.

Maar waar kan je zélf een accountability partner vinden? En waarmee moet je rekening houden als je iemand kiest? Iedereen met een zaak, of het nu een voltijds zelfstandige of ééntje in bijberoep is, is een potentiële accountability partner voor jou. Zo simpel is het. Maar misschien is het wel interessant om even buiten je niche te kijken. Heb je bijvoorbeeld een stoffenwinkeltje? Waarom ga je dan niet op zoek naar een accountability partner die taarten verkoopt? Ben je actief in Public Relations? Misschien is een accountability partner die bezig is met houtbewerking dan wel iets voor jou.
Maak eens een lijstje met mensen die je wel zou zien zitten als accountability partner voor je blog of bijberoep. Misschien heb je wel al een keertje iemand ontmoet op een netwerkingevent, op een blog meetup of op een creamarktje waarmee het klikte. Stuur een voorzichtig mailtje naar die persoon en link eventueel naar dit artikel in je mail. Dan weet de persoon in kwestie meteen wat de bedoeling is!
Elke is voedingsconsulente en ik ben grafisch vormgeefster. Onze niches hebben qua onderwerp nauwelijks iets met elkaar gemeen én toch werkt het voor ons. Als je niet in dezelfde niche zit, dan ga je naar het grotere geheel kijken in plaats van je kapot te staren op details die relevant zijn voor jouw niche. Elke zal mij nooit de vraag stellen of een recept goed genoeg is om op Paleo.be te zetten. Daarover kan ik niet oordelen aangezien ik zelf niet volgens de paleo richtlijnen eet. Dat moet zij invullen. Dus hebben we het vaak over diensten en tools die we kunnen gebruiken om bepaalde obstakels die we tegenkomen te overwinnen. We staren ons niet blind op details, want de details die voor haar van toepassing zijn, zeggen mij absoluut niets en vice versa.

Wat doe je als je een accountability partner hebt gevonden?

Je hebt de knoop doorgehakt en iemand gemaild met de vraag of hij/zij je accountability partner wil worden. En de persoon in kwestie antwoordde volmondig “ja”. Hoera! Dat op zich al is reden genoeg om een feestje te bouwen. Doe gerust even een dansje en als je klaar bent, kan je verder afspreken met je partner.

Woont je partner in de buurt? Dan kan je de eerste keer afspreken in een gezellig cafeetje of in een hippe koffiebar. Woont je partner ietsje verder? Dan is er altijd good ol’ Skype waarmee je gratis kan videochatten met elkaar. Je zal merken dat het eerste gesprek behoorlijk lang duurt. Het is een kennismakingsgesprek. Wie ben jij? Wie ben ik? Hoe lang ben je al bezig met jouw zaak? Wat willen we hier uit halen? Wat kan ik van jou leren en omgekeerd? Waar zie je jezelf over zes maanden? Over een jaar? Over vijf jaar? Hoeveel huisdieren heb je? Het is écht alsof je op een eerste date gaat. Of op een sollicitatiegesprek. Of ergens tussenin. Spannend!

Aan het eind van dat eerste gesprek kan je een frequentie voor de gesprekken afspreken. Spreken jullie één keer per maand af? Twee keer per maand? Elke en ik houden het op twee keer per maand. Als het een keertje niet lukt omdat er iets tussen komt of omdat één van ons zich niet lekker voelt, dan is het natuurlijk geen ramp. Dat is het leven nu eenmaal.

Weet je niet goed waar te beginnen tijdens je kennismakingsgesprek met je accountability partner?

Ga aan de slag met deze vragenlijst en leg meteen een ijzersterke basis voor jullie samenwerking. En wie weet beperk je er ook meteen de hoeveelheid ongemakkelijke stiltes mee. 😉

Hoe kan een accountability partner jouw zaak laten groeien?

Je hebt je kennismakingsgesprek achter de rug en nu wat? Je hebt dan wel een accountability partner, maar hoe kan die je zaak laten groeien en hoe kan jij zijn of haar zaak helpen groeien? Hier zijn een paar tips.

1

Hoe gaat het ermee?

Ieder gesprek met je accountability zou met deze vraag moeten beginnen. Simpel. En het is dan natuurlijk ook de bedoeling om er eerlijk op te antwoorden. Het heeft geen zin om te doen alsof alles goed gaat als je helemaal verzuipt in het werk en je al drie nachten op rij niet meer dan twee uur hebt geslapen. Dit is je accountability partner! Hij of zij mag het gerust weten als het even niet goed gaat, want dat is de enige manier waar je partner je dan kan helpen.

Deel informatie.

Wat heb jij de afgelopen twee weken geleerd? Welk probleem heb je opgelost en welke oplossing heb je daarvoor gebruikt? Welke apps ben je tegen gekomen die ook interessant kunnen zijn voor je partner? Ben je interessante online cursussen tegengekomen die misschien ook interessant zijn voor je partner? Welke tip gaf jouw boekhouder je onlangs waar je accountability partner ook iets aan zou kunnen hebben? Welke plugins hebben je blog een serieuze boost gegeven? Informatie is goud waard. Dus als jij zelf een stukje informatie ontdekt waar je zelf ontzettend veel aan hebt gehad, deel het dan zeker ook met je partner. Hij of zij zal je ongetwijfeld eeuwig dankbaar zijn.

2

3

Maak notities tijdens je gesprek.

Dat is misschien een beetje vreemd, maar het helpt. Het gebeurt wel een keertje dat Elke het heeft over iets dat gaande is in haar leven, iets persoonlijks. Omdat ik niet zo’n held ben in zaken onthouden, schrijf ik dan snel een kernwoord op. Zo schreef ik tijdens één van onze gesprekken het woord “kittens” op, omdat Elke gastgezin werd voor enkele kittens. Als we elkaar twee weken later weer spraken, kon ik haar meteen vragen naar de kittens. Dat is nu een persoonlijk voorbeeld, maar het kan evengoed gaan om iets dat met de zaak te maken heeft dat terloops wordt gezegd. Ook alle informatie die je accountability partner met je deelt kan je best neerpennen, want het zal ooit wel eens van pas komen, geloof me vrij.

Wees eerlijk.

Ik haalde het al in het eerste puntje aan, maar ik ga er nog een apart puntje aan besteden omdat ik het ontzettend belangrijk vind. Als jij droomt om over dit en twee jaar volledig zelfstandig te worden, deel die droom dan ook met je partner. Dat is de enige manier waarop je partner je kan helpen of de nodige schoppen onder je kont zal kunnen geven. Er zijn al momenten geweest dat zowel Elke als ik begonnen over “Ja… maar… ik moet eerst dat en dat en dat nog hebben voor ik écht daaraan kan beginnen,”. Je weet wel, eerst een hele loopoutfit willen kopen voor je écht kan beginnen aan StartToRun, terwijl je dat eigenlijk niet nodig hebt. Je zou gewoon moeten beginnen. Dan geven wij elkaar zonder boe of baa een schop onder de kont.

4

5

Doelen stellen tegen de volgende afspraak.

Overloop op het einde van je afspraak even wat er allemaal op de planning staat tegen de volgende afspraak. Welke taken wil je allemaal kunnen afstrepen van je lijstje? Wat moet er zeker gebeuren? Welke opdracht bezorgt je angszweet en ben je aan het uitstellen? Noteer zelf je eigen doelen tegen de volgende keer, maar noteer natuurlijk ook die van je partner. De volgende keer als jullie samenkomen, kunnen jullie deze lijst dan overlopen en elkaar de nodige schoppen onder de kont of speekselmedailles bezorgen. Maak het jezelf niet té moeilijk, blijf realistisch, maar zorg dat het toch ook een uitdaging is!

Na een paar gesprekken met je accountability partner zal je zelf wel een soort van ritme vinden. De eerste paar keren dat je afspreekt voelen misschien een beetje onwennig aan, maar als je jezelf blijft en eerlijk bent, dan loopt het ongetwijfeld los. Binnen de kortste keren geef je elkaar schoppen onder de kont en vier je elkaars successen!

Ik ben er van overtuigd dat Elke en het feit dat wij accountability partners zijn een rol heeft gespeeld in de groei van mijn zaak vorig jaar. Dus zoek jezelf ook zo’n maatje en help elkaar dromen waar te maken, want het is een dikke win-win en ik kan het je alleen maar aanraden. Je zal niet alleen de blog of de zaak van je accountability zien groeien, maar de jouwe ook.

Zie je zo’n accountability partner wel zitten of vind je het concept maar niets? Heb je al een accountabiltiy partner en heeft dat jouw zaak geholpen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Weet je niet goed waar te beginnen tijdens je kennismakingsgesprek met je accountability partner?

Ga aan de slag met deze vragenlijst en leg meteen een ijzersterke basis voor jullie samenwerking. En wie weet beperk je er ook meteen de hoeveelheid ongemakkelijke stiltes mee. 😉

Pin It on Pinterest

Share This