Select Page

Ik ben intussen zelf meer dan vier jaar zelfstandige in bijberoep. Vier jaar én een half om exact te zijn. Dat kan al tellen. Gedurende die vier jaar heb ik ontzettend veel geleerd. Over mezelf, over de rare kronkels van Vadertje Staat, over klanten, over productiviteit en creativiteit, over gemotiveerd blijven, over systemen die werken en die systemen die misschien niet zo goed werken. Ik wil die zaken hier met jullie, andere bijberoepers, bloggers en mensen met goesting om te ondernemen, delen. Dat is het zo’n beetje in het kort uitgelegd.

Wie zit er achter Tuttefrut?

Met veel plezier stel ik me ook een beetje uitgebreider voor. Mijn naam is Kathleen. Hoi. Ik ben een dertig-jarige grafisch vormgeefster en content creator. “Een content wat?” hoor ik je denken. Ik dacht eerst ‘blogger’ te schrijven, maar dat is niet helemaal waar. Ook ‘auteur’ is niet helemaal van toepassing aangezien ik tegenwoordig ook pruts met video en audio. Dus werd het ‘content creator’ omdat ik content creeer. Ik blog al sinds mijn zestiende. Negen jaar geleden begon ik te bloggen op Verbeelding.org en daar blog ik nog steeds. Het oudste filmpje op mijn YouTube kanaal dateert sinds het jaar onzes heeren 2006, maar dat filmpje staat uiteraard op “privé”. Uiteraard. En misschien maar goed ook, want het is te gênant voor woorden.

kathleen

Kathleen

30. Heeft ergens een diploma journalistiek rondslingeren. Begon te bloggen op haar zestiende. Werkt in hoofdberoep als grafisch vormgeefster voor het web en in bijberoep als grafisch vormgeefster voor zowat alles gaande van geboortekaartjes tot nieuwsbrieven tot huisstijlen.

Rond de tijd van mijn allereerste blog, back in the day, heb ik een voorliefde ontwikkeld voor allerhande technologische snufjes en online services. Die voorliefde is eigenlijk alleen maar gegroeid tijdens de jaren. Ik leerde mezelf met allerhande software pakketten werken en prutste er op los. Door dat prutsen en testen heb ik veel geleerd. Heel veel. Zoveel dat ik eigenlijk een diploma journalistiek op zak heb, maar aan de slag kon als webdesigner. De combinatie van de opleiding journalistiek en de technische kennis die werken voor een webbureau met zich meebrengt, blijkt ideaal te zijn als je als zelfstandige in bijberoep wil beginnen.

Vier jaar geleden startte ik dan ook mijn eigen zaak in bijberoep Fanny&Laura (genoemd naar mijn twee oma’s). In eerste instantie wilde ik mijn zelfgemaakte spulletjes verkopen en af en toe een keer een geboortekaartje ontwerpen, want via mijn persoonlijke blog was daar veel vraag naar. Door de jaren heen zijn de zelfgemaakte spulletjes een beetje weggevallen en ben ik steeds meer en meer gaan ontwerpen. Ik ontwerp vandaag nog steeds geboortekaartjes, want dat is gewoon té leuk om te doen, maar daarnaast maak ik ook regelmatig nieuwsbrieven, websites, huisstijlen,… Fanny&Laura is de afgelopen jaren uitgegroeid tot iets dat véél meer is dan gewoon een hobby waarmee ik een paar euro’s extra verdien.

Waarom Tuttefrut?

De laatste maanden kriebelde het steeds meer en meer om mensen te informeren, dus begon ik online cursussen aan te bieden zoals bv. Meststoffen voor jouw Blog. Blijkbaar is mensen informeren en helpen helemaal mijn ding. Het werd ook steeds duidelijker dat heel wat mensen met massa’s vragen zaten desondanks de informatie die ik deelde met hen en dat heel wat van hen daardoor compleet tilt sloegen. Daardoor werden heel wat ideeën, ambities en dromen even opzij geschoven.

Ik geloof dat iedereen de capaciteiten heeft om succesvol te ondernemen en zijn of haar dromen waar te maken en dat je dat niet mag laten afhangen van een paar technische snufjes. Zeker in de wereld waarin we nu leven. Het internet opent zoveel deuren voor iedereen. Het blijft iets ongelofelijks. En ik geloof ook keihard dat vrouwen deze capaciteiten hebben en dat ondernemende vrouwen de wereld kunnen veranderen en verbeteren door te ondernemen. Dan heb ik het zeker niet alleen over vrouwen hier in België en in West-Europa.

Maar blijkbaar lopen heel wat vrouwen net vast op de technische toestanden die het internet met zich meebrengt en houdt dat hen vaak tegen om bijvoorbeeld een website op poten te zettend voor hun onderneming of om zich te verdiepen in bepaalde software die hun boekhouding een stuk makkelijker kan maken. Ik wil graag vrouwen helpen aan de slag te gaan met technische snufjes en online services zodat zij hun bijberoep, zaak of blog kunnen laten groeien. Ik weet zelf hoeveel potentieel wij vrouwelijke ondernemers hebben, ik ben er namelijk zelf één, en je mag je zeker niet laten doen door wat techniciteiten. Nope. En als je een mannelijke ondernemer bent met een afkeer van technische zaken, dan ben je natuurlijk ook meer dan welkom. 😉

Het was voor mij dus zo klaar als een klontje dat ik er meer mee wilde doen, dus besloot ik er een blog aan te wijden. Zo ontstond Tuttefrut. Hier kan ik ideeën en technieken delen die hopelijk blijven plakken (heb je hem? Heb je hem? Tuttefrut? Ideeën die blijven plakken? 😉 ) en waar jij als ondernemende geest iets van kan opsteken. Dat zal gaan van hoe je zelf bepaalde zaken kan vormgeven, hoe je een trouw pubiek kan opbouwen voor je blog of website, hoe je mensen kan bereiken, reviews van bepaalde online services en ook geld zal aan bod komen. Ik besef dat geld een vies beestje is en dat erover schrijven niet altijd even evident is, maar het hoort bij ondernemen. Als je er geen geld mee verdient, is het namelijk geen onderneming, maar een hobby.

Voor wie is Tuttefrut?

Tuttefrut is voor creatieve, ondernemende en ronduit straffe madammen. Ik ga mij vooral richten op bijberoepers en bloggers, maar iedereen die wil meelezen is natuurlijk meer dan welkom.

Wat zal je hier allemaal vinden?

  • Artikels. Lange artikels. Soms technisch, soms niet. Allemaal te maken met het uitbouwen van je eigen imperium.
  • Reviews en tutorials rond online services waardoor je jouw werkwijzen kan optimaliseren
  • Werkbladen om jouw leven te vereenvoudigen
  • E-books die dieper ingaan op bepaalde onderwerpen die niet in één blogbericht uitgelegd kunnen worden
  • De Kwartaal Boekenclub waarbij we ieder kwartaal een inspirerend, non-fictie boek lezen
  • En zoveel meer. Ideeën zat langs mijn kant.

Er zal minstens één keer per week een bericht verschijnen op Tuttefrut. Dit wekelijkse bericht verschijnt normaal gezien op woensdag en het zal een lang, uitgebreid bericht zijn dat een streling voor het oog is. Of dat is alleszins toch de bedoeling. Ik ben dit hele systeem van speciale blogopbouw nog even aan het uitzoeken, maar geeft toe dat het er leuk uitziet!

Op regelmatige basis zal er ook op zaterdag een bericht verschijnen, maar dit zullen kortere berichten zijn, dienstmededelingen of lijstjes met interessante links waar jullie iets aan kunnen hebben. Dit eerste bericht is een mooi voorbeeld van zo’n zaterdag-bericht. 😀

Soit. Ik heb er alvast goesting in. Jullie hopelijk ook!

Ziezo, ik heb mij mooi voorgesteld! Nu is het aan jullie. Wie ben jij? Heb jij een bijberoep of ben je een actieve blogger? Stel je gerust even voor in de reacties! Wat soort artikels rond welke onderwerpen zou je hier graag lezen of zit je eventueel zelf met een vraag of iets wat je tegenhoudt waarmee ik je zou kunnen helpen?

Pin It on Pinterest

Share This