Select Page
Een nieuw jaar dat brengt voor veel mensen een hoop goede voornemens met zich mee. Afvallen, meer foto’s nemen van de kinderen, gezonder leven, vroeger naar bed gaan, minder alcohol drinken, meer langsgaan bij de bomma,… De eerste paar weken van het jaar loopt dat allemaal nog vlotjes, maar na het tijdje wordt het moeilijker en moeilijker om vol te houden. Voor je het weet is het weer december en is er van die goede voornemens niets in huis gekomen. Daarom is het misschien beter om dit jaar een keer voor meetbare doelstellingen te gaan in plaats van de jaarlijkse goede voornemens.

Wat zijn meetbare doelstellingen en waarom zijn ze haalbaarder dan goede voornemens?

Goede voornemens worden vaak uitgedrukt met “meer” en “minder”. Een paar voorbeelden hiervan kan je al terugvinden in de eerste paragraaf van dit bericht: meer foto’s nemen van de kinderen, minder alcohol drinken en meer langsgaan bij de bomma. Maar hoeveel is minder? Hoeveel is meer? Wanneer weet je dat je geslaagd bent in je opzet? Er is niets concreet waardoor je kan zeggen: “nu ben ik in mijn opzet geslaagd!”. Er is geen meetstaf. Hetzelfde geldt voor vage voornemens zoals “ik ga afvallen en gezonder leven”. Hoe ga je gezonder leven? Hoeveel kilo wil je afvallen?

Bij meetbare doelstellingen heb je een doel dat je kan tracken. Je kan er gegevens van bijhouden. Een mooi voorbeeld hiervan is “ik ga tien kilo afvallen tegen 1 januari 2017”. Iedere week kan je jezelf op een vaste dag wegen, het nummertje dat op de weegschaal verschijnt ergens noteren en zo het verloop van je gewichtsverlies bijhouden. Deze cijfers geven je een duidelijk beeld van hoe goed of slecht je bezig bent. Als je merkt dat je lichaamsgewicht min of meer hetzelfde blijft, dan weet je dat je iets gaat moeten veranderen aan je eetpatroon of bewegingspatroon. Je hebt concrete cijfers waardoor je gemotiveerd kan worden en waardoor je de gang van zaken in het oog kan houden. Op het einde van het jaar kan je deze cijfers in een mooi statistiekje gieten en kan je iedereen laten zien wanneer je het meest bent afgevallen en wanneer het even wat moeilijker ging.

Een paar kilo’s verliezen is zowat het meest voorkomende goede voornemen, geloof ik, vandaar dat ik het hier aanhaal om het verschil tussen goede voornemens en meetbare doelstellingen aan te halen. Maar hetzelfde geldt voor zowat alle mogelijk voornemens en laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal goede voornemens voor onze blog, onze zaak of eender welk project waarmee we bezig zijn.

Ik vertel je straks wat mijn meetbare doelstellingen zijn voor Tuttefrut voor dit jaar. Maar eerst wil ik je nog een aantal tips geven voor het opstellen van meetbare doelstellingen.

1

Stel een doel binnen een afgebakende tijdspanne

Het begin van het jaar is natuurlijk ideaal om aan de slag te gaan met meetbare doelstellingen, maar eigenlijk kan je er op eender welk moment aan beginnen. Je kan een life list opstellen met zaken die je wil realiseren voor je dood (een beetje morbide, ik weet het) of je kan een lijst met financiële doelstellingen opstellen voor het eerste kwartaal van dit jaar. Het maakt niet uit wanneer je begint, zolang je maar voor jezelf duidelijk maakt wanneer de deadline is van je doel.

Hou het haalbaar

Je mag eens goed zot doen doen met je doelstellingen. Absoluut. Maar als je lijst helemaal bestaat uit dingen die onrealiseerbaar zijn, dan ga je behoorlijk gefrustreerd rondlopen na een tijdje en je lijst gewoon ritueel verbranden. Het mag een uitdaging zijn, daar niet van, maar het moet ook plezant blijven. Als je op je lijst zet dat je tegen het einde van het jaar een half miljoen wilt hebben verdiend, sja, dan is dat in principe haalbaar, maar je gaat er hard voor moeten werken. Heel hard. En je gaat er veel voor moeten opgeven. Dat ook. Dan is de vraag of dat je dat echt wil? Wil je daarvoor je weekends opgeven? Wil je daarvoor je vrienden en familie minder zien? Is dat het allemaal waard? Is een omzet draaien van een paar tienduizend euro’s misschien haalbaarder? Dan kan je daar mee beginnen. Je kan je doelstellingen achteraf nog altijd bijstellen.

2

3

Deel je doelstellingen op in kleinere stappen

Misschien is je doel om tegen het einde van het jaar tienduizend abonnee’s te hebben op je YouTube kanaal. Dat is op zich nog niet zo’n gekke doelstelling en met wat werk en wat moeite is het zeker haalbaar. Maar je kent helemaal niets van de technische kant van video’s maken. Breek je doelstelling dan even op in kleinere stappen. Misschien kan je in januari een cursus volgen rond video montage en kan je in februari je camera en opstelling uittesten om te zien of alles goed zit. In maart kan je dan je eerste filmpje op YouTube zetten en naar mate het opnemen en het monteren van de video’s vlotter en vlotter gaat, kan je ook de hoeveelheid video’s die je maandelijks of wekelijks produceert omhoog krikken. Door je doelstelling op te delen in kleinere stappen wordt het allemaal een pak haalbaarder, overzichtelijker en minder overrompelend.

Maak je lijstje zichtbaar

Het klinkt misschien een beetje stom, maar hang je lijstje ergens op waar je het regelmatig ziet. Ik hang mijn lijstje met doelstellingen voor dit jaar naast mijn computer. Zo word ik iedere dag met de harde realiteit geconfronteerd. Als mijn gedachten dan even afdwalen en ik zie dat lijstje hangen, dan weet ik eigenlijk beter iets zou doen dat op die lijst staat. Er geeft je trouwens niets zo veel voldoening als een item op je lijst te kunnen doorkrabben met een dikke, zwarte stift. Ah. De zaligheid.

4

5

Deel je doelstellingen met de wereld

Een lijstje maken met doelstellingen en dat voor jezelf houden, is één ding. Een lijstje maken met doelstellingen en dit delen met de wereld op je blog of via Facebook, dat is iets helemaal anders. Er zullen dan namelijk altijd wel mensen zijn die vragen hoe het nu gaat met je lijst en hoeveel je nog moet doen. Dat zorgt voor een beetje druk en dat mag al eens. Of er zullen mensen zijn die zich spontaan aanbieden om te helpen met een bepaald item op je lijst en zo’n duwtje in de rug, dat is goud waard.

Evalueer je doelstellingen regelmatig

Uiteraard wil je niet eind december pas ontdekken dat je niet geslaagd bent in je opzet. Dan sta je daar mooi nadat je aan het begin van het jaar van de daken hebt geschreeuwd dat je de wereld ging veroveren. Daarom is het misschien interessant om op bepaalde tijdstippen eens terug te blikken op je doelstellingen en na te gaan hoe het allemaal loopt. Je kan aan het begin van iedere maand eens terugblikken op je vooruitgang tijdens die maand of ieder kwartaal.

6

7

The big picture

Als je doelstellingen opstelt voor dit jaar is het ook altijd handig om even stil te staan bij het grotere geheel. Of om het met een cliché vraag samen te vatten: waar zie je jezelf over één jaar? Over vijf jaar? Welke rol spelen de doelen die je nu opstelt daarbij? Misschien is je grote droom om over een aantal jaar naar Nieuw-Zeeland te verhuizen en daar een nieuw leven te beginnen tussen de prachtige Lord of the Rings landschappen. Welke doelstellingen kan je nu al maken die je bij deze droom helpen? Je Engels wat bijschaven? Eens een bezoekje brengen aan de Nieuw-Zeelandse ambassade voor meer informatie? Lid worden van een forum met expats in Nieuw-Zeeland? Alle kleine beetjes helpen! En komaan, wie wil er nu niet naar Nieuw-Zeeland verhuizen om daar aan hobbit-spotting te doen?! Ik weet dat ik dat wel zou willen.

En van dat vijfde puntje ga ik hier meteen ook werk maken, zoals het dus hoort. Het goede voorbeeld geven en al. Ha! Het kan zijn dat ik op termijn overschakel op maandelijkse doelstellingen, maar het leek me ook wel fijn om aan de start van deze blog een aantal ietwat ambitieuze doelstellingen te maken voor deze blog. Niks mis met ambitieus. Nope! Daarnaast heb ik natuurlijk ook weer een aantal doelstellingen voor mijn eigen zaak.
 • Duizend abonnee’s op de Tuttefrut nieuwsbrief tegen het einde van het jaar
  Jullie denken nu misschien: “Maar Kathleen, meiske, nieuwsbrieven, is dat niet helemaal voltooid verleden tijd?”. Het antwoord daarop is een zeer duidelijke nope. Ik leg jullie binnenkort uit waarom en dan zal het jullie meteen ook duidelijk worden waarom dit het eerste puntje is op mijn lijst.
 • Zes webinars geven dit jaar (meer mag natuurlijk ook altijd, maar ik hou het haalbaar 😉 )
  Ik heb vorig jaar mijn allereerste webinar gegeven. Voor zij die het even in Keulen horen donderen: het woord webinar is een samentrekking van “web” en “seminarie”. Het is dus een soort van presentatie, maar dan online. Je kan ze volgen vanuit je luie zetel en toch leer je iets bij. Lekker handig. Ik wil op zich een betere spreker worden en mijn zenuwstotter voor eens en voor altijd de laan uitsturen. Volgens mij kunnen webinars daar zeker bij helpen en tegelijk help ik jullie er ook mee, want het is natuurlijk de bedoeling om dan de nodige kennis met jullie te delen.
 • Twee nieuwe cursussen lanceren dit jaar
  Vorig jaar lanceerde ik Meststoffen voor jouw Blog en het was zalig om te zien dat zoveel mensen er baat bij hadden. Dit jaar wil ik twee nieuwe cursussen lanceren rond nieuwe onderwerpen. Ik ga al een tipje van de sluier oplichten: ééntje gaat sowieso over grafische vormgeving voor het web gaan. Hoe, wat, waar en wanneer, dat horen jullie ongetwijfeld nog!
 • Mijn jaaromzet verdubbelen (tegen het einde van het jaar, dat spreekt voor zich)
  Ik ben er vorig jaar in geslaagd om mijn jaaromzet te verdubbelen en ik wil dat dit jaar herhalen. Als het één keer lukt, dan moet het een tweede keer ook haalbaar zijn. Goed, het gaat wat moeilijker zijn, vermoed ik, maar moeilijk gaat ook. En ik ben niet vies van hard werken.

En wat als je je doelen niet haalt?

Tant pis, zoals ze in het mooi Frans zeggen. Het zij zo. Het zijn doelen. Ze zijn er om naar te streven en je een richting te geven, maar als je ze niet haalt, dan is dat niet het einde van de wereld. Life happens en daarmee moet je zeker rekening houden. Want het belangrijkste is en blijft dat je je amuseert. Dat je geniet van hetgeen waarmee je bezig bent en dat het je voldoening geeft. Als ik op het einde van het jaar mijn jaaromzet niet heb verdubbeld, maar dezelfde omzet heb gedraaid als in 2015, dan ga ik nog altijd zeer blij zijn. Als ik tegen het einde van het jaar driehonderd ongelofelijk trouwe abonnee’s heb voor de Tuttefrut nieuwsbrief, dan ga ik mijn beide pollekes kussen. Het zijn doelstellingen, geen wetten waarnaar je moet leven.

Zeg eens, lieve lezertjes, wat zijn jullie meetbare doelstellingen voor dit gloednieuwe jaar? Deel ze gerust in de reacties of laat een link achter naar het blogbericht waarin je jouw doelstellingen opsomt!

Weet je niet goed waar te beginnen met het opsommen van je eigen doelstellingen?

Download nu het werkblad, ga ermee aan de slag en in geen tijd heb je zo een lijstje vol met zaken die je wil bereiken met je onderneming, je project of je blog.

Pin It on Pinterest

Share This