Select Page

Een bijberoep. Veel mensen dromen om zelf iets te starten en willen uiteraard klein beginnen. Maar hoe in godsnaam begin je daar nu aan? Hoe zit het met die hele papierwinkel?

Ben je klaar om te starten in bijberoep?

Laten we eerlijk zijn, een bijberoep, dat is niet voor iedereen weggelegd. Het kan zijn dat jij als je thuiskomt na een dag hard werken, gewoon in je zetel wil zitten en Netflix wil kijken. Of je wil je bezighouden met de kinderen. Of je wil graag even met je vrienden op café. Daar is absoluut niets mis mee, maar hou er rekening mee dat een bijberoep extra werk na je uren met zich meebrengt en dat je bepaalde zaken even opzij zal moeten zetten als je wil dat je bijberoep iets wordt. Je wil niet weten hoe vaak ik op zonnige zondagen een geboortekaartje heb geïllustreerd terwijl iedereen aan het barbecuen was. Je wil niet weten hoe vaak ik vér na mijn bedtijd ben gaan slapen om toch nog die ene opdracht voor de deadline klaar te hebben. Een bijberoep vergt tijd, hard werk en geduld.

Een paar vragen die je je best vooraf stelt.

Doe je het om de juiste redenen? Wanneer ga je tijd kunnen maken hiervoor? Wat wil je hiervoor opofferen? Wie kan je helpen als je het even nodig is? Ga aan de slag met dit werkboek en dan weet je meteen welke werkpuntjes er nog zijn voor je helemaal aan de slag kan gaan.

<script src="https://assets.convertkit.com/assets/CKJS4.js?v=21"></script> <div class="ck_form_fields" style="background: #FFCE03; padding: 30px;"> <div id="ck_success_msg" style="display:none;"> <p>Bedankt! Je ontvangt zo meteen een mailtje met meer informatie in verband met deze video tutorial.</p> </div> <!-- Form starts here --> <form id="ck_subscribe_form" class="ck_subscribe_form" action="https://app.convertkit.com/landing_pages/109069/subscribe" data-remote="true"> <input type="hidden" value="{"form_style":"full","embed_style":"inline","scroll_percentage":"70","embed_trigger":"exit_intent","delay_seconds":"10","display_position":"br","display_devices":"all","days_no_show":"15","converted_behavior":"show"}" id="ck_form_options"> <input type="hidden" name="id" value="109069" id="landing_page_id"> <div class="ck_errorArea"> <div id="ck_error_msg" style="display:none"> <p>Oeps! Er ging iets mis! Probeer alsjeblieft nog een keertje.</p> </div> </div> <div class="ck_control_group ck_first_name_field_group"> <label class="ck_label" for="ck_firstNameField" style="display: none;">Voornaam</label> <input type="text" name="first_name" class="ck_first_name" id="ck_firstNameField" placeholder="Voornaam" style="background: #fff; display: inline; width: 100%;"> </div> <div class="ck_control_group ck_email_field_group" style="margin-top: 15px;"> <label class="ck_label" for="ck_emailField" style="display: none;">E-mailadres</label> <input type="email" name="email" class="ck_email_address" id="ck_emailField" placeholder="E-mail adres" required style="background: #fff; display: inline; width: 100%;"> </div> <label class="ck_checkbox" style=""> <input class="optIn ck_course_opted" name="course_opted" type="checkbox" id="optIn" checked /> <span class="ck_opt_in_prompt"><p>Ik wil graag deze freebie ontvangen</p></span> </label> <center> <button class="subscribe_button ck_subscribe_button btn fields" id="ck_subscribe_button" style="background: #E71F85; margin-top: 15px; padding: 10px;"> Laat maar komen dat werkboek! </button> </center> </form> </div>

De voorwaarden om te starten in bijberoep?

Eigenlijk is starten in bijberoep helemaal niet moeilijk. Ik merk dat heel veel mensen die me contacteren met de vraag “hoe kan ik beginnen in bijberoep?” vooral schrik hebben van de papierwinkel die erbij komt kijken en zelfs dat valt allemaal goed mee. Vaak zijn het dan nog eens moeders van jonge kinderen die me die vraag stellen. Het lijkt wel alsof voor vele mensen een kind baren, op de wereld zetten en opvoeden eenvoudiger is dan een bijberoep beginnen. Zotjes gewoon! Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen en dan kan je er in vliegen.

 • Je bent minstens 18 jaar. Sorry, jonkies.
 • Je moet minstens een halftijdse activiteit in hoofdberoep uitvoeren. Of in gewone mensentaal: je moet minstens halftijds voor een werkgever werken. In mijn geval wil dat zeggen dat ik minstens twintig uur per week voor mijn werkgever moet blijven werken omdat een voltijds werknemer veertig uren werkt per week binnen ons bedrijf. Van zodra ik minder dan twintig uur daar werk, wordt mijn bijberoep mijn hoofdberoep.
 • Je moet aangesloten zijn bij een mutualiteit. Raar maar waar. Of je moet je toch aansluiten bij een mutualiteit van zodra je begint in bijberoep.
 • Je hebt kennis van bedrijfsbeheer. Als je een diploma hoger onderwijs of universiteit hebt is dit in principe genoeg, wat ik zelf een beetje gek vind. Zelf heb ik nooit een cursus bedrijfsbeheer gevolgd, maar was mijn diploma Journalistiek genoeg om te kunnen starten. Je kan ook een aparte cursus bedrijfsbeheer beginnen als je echt wil weten wat het allemaal inhoudt of als je geen diploma hoger onderwijs of universiteit hebt.
 • Pols even bij je werkgever of je wel mag beginnen in bijberoep. In sommige contracten wordt opgenomen dat een bijberoep volledig uit den boze is. Aangezien mijn bijberoep in de lijn ligt van mijn hoofdberoep (grafische vormgeving), ben ik ook eerst even gaan aankloppen bij mijn werkgever met de vraag of ik dat wel mocht. Mijn baas is best een toffe peer, dus die zag er gelukkig geen graten in, maar je weet nooit. Dus dubbelcheck even voor alle zekerheid. Een gewaarschuwd man/vrouw en al.
Opgelet! Voor sommige bijberoepen moet je voldoen aan extra voorwaarden. Zo moet je aan bepaalde extra voorwaarden van de Voedselinspectie voldoen als je bepaalde voedingswaren wil verkopen. Informeer je dus bij de instanties die je kunnen verder helpen.

Wat zijn je volgende stappen?

Geloof me vrij, beginnen in bijberoep, dat wil zeggen dat je in je opstartfase behoorlijk wat kilometers moet afleggen. Letterlijk. Je gaat van hot naar her om informatie in te winnen. Soms wordt je van het kastje naar de muur gestuurd en terug. Hieronder alvast een aantal concrete locaties en stappen die je kan ondernemen.

 • Het ondernemersloket. Ondernemersloketten houden zich, zoals de naam al een beetje doet uitschijnen, bezig met ondernemers. Zij kunnen je helpen bij het uitvogelen van de initiële papierwinkel en het aanvragen van een ondernemersnummer. Er zijn heel wat ondernemersloketten waar je tussen kan kiezen. De bekendste zijn Acerta, Zenito en Partena. Zeer belangrijk: neem je diploma mee als je dit wil gebruiken als bewijs van je kennis van bedrijfsbeheer.
 • NACEBEL codes. Het ondernemersloket gaat je helpen bij het starten van je onderneming. Daarbij komen ook de NACEBEL codes kijken. Deze codes worden doorgegeven aan de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Iedere NACEBEL code staat voor een bepaalde activiteit. Zo staat code 01210 voor de teelt van druiven en code 47650 voor detailhandel in spellen en speelgoed in gespecialiseerde winkels. Het beste is om zoveel mogelijk van deze codes door te geven bij de registratie van je bijberoep bij het ondernemersloket. Hoe meer codes, hoe meer richtingen je uit kunt met je bijberoep. De man bij het ondernemersloket waar ik Fanny&Laura heb geregistreerd, was zeer bij de pinken en heeft bijvoorbeeld heel veel codes rond onderwijs mee opgenomen nadat ik hem vertelde dat ik op termijn misschien cursussen wilde geven. De eerste drie à vier jaar heb ik daarmee niets gedaan, maar nu komen die codes nogal van pas.
 • Een bankrekening voor je bijberoep. Je houdt best je persoonlijke zichtrekening en die van je bijberoep gescheiden, anders wordt het een soep en heb je geen overzicht meer. Dus ga even aankloppen bij je favoriete bank om een rekening te openen voor jouw zaak. Meestal is dit snel gepiept.
 • Een sociaal verzekeringsfonds. Aangezien je verplicht bent een sociale bijdrage te maken voor je bijberoep, moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Dit moet gebeuren binnen de eerste dertig dagen nadat je begonnen bent met je activiteit. Je kan hiervoor opnieuw terecht bij Acerta, Zenito en andere grote spelers.
 • Een boekhouder. Dit is niet voor iedereen van toepassing, maar als je zoals mij een beetje moeite hebt met cijfertjes, dan raad ik je ten zeerste aan op zoek te gaan naar een goede boekhouder. Waarschijnlijk zal je de eerste maanden of jaren vallen onder de btw-vrijstelling regel. Dit wil zeggen dat je geen btw doorrekent aan je klanten en dat je ook geen btw kan terugtrekken van je aankopen. Door diezelfde regel moet je niet ieder kwartaal een btw-aangifte indienen, waardoor je boekhouder dus niet al te veel zou mogen kosten. Hoera! Sinds 1 januari 2016 is het omzetcijfer ook verhoogd van €15.000 naar €25.000.

TIP: Neem af en toe een momentje voor jezelf. Anders ga je tijdens de opstartperiode helemaal zot worden. Al die informatie die nu op je afkomt, die moet je ook verwerken en zulke hoeveelheden informatie kan je beter verwerken als je even een rustmoment inlast. Sommige zaken worden nu eenmaal duidelijker als je er niet constant mee bezig bent. Dus ga eens lekker lang in bad om alles te laten bezinken, maak een wandeling in het bos of binge-watch even je favoriete serie op Netflix.

Hoeveel gaat je dat allemaal kosten?

Puur het starten kost eigenlijk niet veel. Daarna valt het een beetje te zien van hoeveel je zelf verdient. Met je bijberoep mag je zoveel verdienen als je zelf wil, maar onthou wel dat je inkomsten uit je bijberoep worden opgeteld bij die van je hoofdberoep waardoor je in een hogere belastingschijf terecht kan komen. Die belastingen kunnen ook nog een verdoken kost zijn, dus hou daar zeker ook rekening mee. Pols eventueel bij een boekhouder hoeveel je kan bijverdienen voordat je in een hogere belastingschijf terecht komt.

 • Je betaalt voor je opstart en je ondernemingsnummer bij het ondernemersloket meestal iets van om en bij de €80, maar in sommige gemeentes wordt deze kost terug betaald. Dus dubbelcheck dit zeker eerst even.
 • Als starter gaat je sociaal verzekeringsfonds zelf een suggestie doen voor je sociale bijdrage. Omdat ze niet weten hoeveel je gaat verdienen, steken ze je normaal gezien in de laagste schijf. Hierbij betaal je om en bij de €76 per kwartaal. Naarmate je meer verdient, ga je ook meer sociale bijdrage moeten betalen. Dit wordt jaarlijks opnieuw berekend. Of als je weet dat je een bijzonder goed jaar tegemoet gaat, dan kan je alvast vragen aan je sociale verzekeringsfonds of je hogere bijdragen mag betalen. Het is namelijk zo dat als je te veel hebt verdiend en dus eigenlijk te weinig sociale bijdrage hebt betaald, dat je gaat moeten bijleggen op termijn. Al naargelang hoe goed je hebt geboerd kan dat gaan van een paar honderd euro tot een paar duizend euro.
 • Je betaalt géén sociale bijdrage als je netto belastbaar inkomen (winst met andere woorden) lager is dan €1.439,41 per jaar.
 • Bij sommige banken betaal je per maand enkele euro’s voor het open houden van je zichtrekening. Dit is natuurlijk ook een kost waarmee je moet rekening houden.
 • Hetzelfde geldt voor een boekhouder. Die gaat zijn werk uiteraard ook niet gratis doen.
 • Daarnaast kies je zelf waaraan je je zuurverdiende centen wil besteden voor je bijberoep. Zelf vind ik een domeinnaam en een website zeker een must. Het is je visitekaartje online en zo kan iedereen je makkelijk terugvinden. Een domeinnaam kan je kopen vanaf een paar euro’s en een website daaraan kan je geven hoeveel je zelf wil.

TIP: Toen ik net begon in bijberoep zag ik het als een nieuwe hobby. Dus ik zette het nodige geld opzij om ermee te kunnen beginnen. Net zoals je geld opzij moet zetten om nieuwe ski’s te kopen als je wil beginnen skiën of een schildercursus betaalt als je wil leren schilderen. Je hebt nog steeds je hoofdberoep waardoor er maandelijks een vast bedrag op je rekening verschijnt, dus gebruik daarvan een beetje om je bijberoep te starten.

En ja, er zijn twintigduizend uitzonderingen op alles wat ik hierboven heb geschreven. Ja. Iedere situatie is uniek. Misschien ben je student en wil je beginnen in bijberoep. Misschien ben je net ontslagen, maar zou je graag in bijberoep willen beginnen. In die twee situaties, telt het bovenstaande natuurlijk niet. Maar als je echt met de goesting zit om zelf te beginnen met een bijberoep, aarzel niet en maak een afspraak bij Acerta, Zenito of een van de andere ondernemersloketten. Bij hen kan je terecht met alle vragen die specifiek van toepassing zijn op jouw unieke situatie. Zo zie je maar. Al bij al valt het allemaal super goed mee, dat starten als bijberoeper.

Een paar vragen die je je best vooraf stelt.

Doe je het om de juiste redenen? Wanneer ga je tijd kunnen maken hiervoor? Wat wil je hiervoor opofferen? Wie kan je helpen als je het even nodig is? Ga aan de slag met dit werkboek en dan weet je meteen welke werkpuntjes er nog zijn voor je helemaal aan de slag kan gaan.

<script src="https://assets.convertkit.com/assets/CKJS4.js?v=21"></script> <div class="ck_form_fields" style="background: #FFCE03; padding: 30px;"> <div id="ck_success_msg" style="display:none;"> <p>Bedankt! Je ontvangt zo meteen een mailtje met meer informatie in verband met deze video tutorial.</p> </div> <!-- Form starts here --> <form id="ck_subscribe_form" class="ck_subscribe_form" action="https://app.convertkit.com/landing_pages/109069/subscribe" data-remote="true"> <input type="hidden" value="{"form_style":"full","embed_style":"inline","scroll_percentage":"70","embed_trigger":"exit_intent","delay_seconds":"10","display_position":"br","display_devices":"all","days_no_show":"15","converted_behavior":"show"}" id="ck_form_options"> <input type="hidden" name="id" value="109069" id="landing_page_id"> <div class="ck_errorArea"> <div id="ck_error_msg" style="display:none"> <p>Oeps! Er ging iets mis! Probeer alsjeblieft nog een keertje.</p> </div> </div> <div class="ck_control_group ck_first_name_field_group"> <label class="ck_label" for="ck_firstNameField" style="display: none;">Voornaam</label> <input type="text" name="first_name" class="ck_first_name" id="ck_firstNameField" placeholder="Voornaam" style="background: #fff; display: inline; width: 100%;"> </div> <div class="ck_control_group ck_email_field_group" style="margin-top: 15px;"> <label class="ck_label" for="ck_emailField" style="display: none;">E-mailadres</label> <input type="email" name="email" class="ck_email_address" id="ck_emailField" placeholder="E-mail adres" required style="background: #fff; display: inline; width: 100%;"> </div> <label class="ck_checkbox" style=""> <input class="optIn ck_course_opted" name="course_opted" type="checkbox" id="optIn" checked /> <span class="ck_opt_in_prompt"><p>Ik wil graag deze freebie ontvangen</p></span> </label> <center> <button class="subscribe_button ck_subscribe_button btn fields" id="ck_subscribe_button" style="background: #E71F85; margin-top: 15px; padding: 10px;"> Laat maar komen dat werkboek! </button> </center> </form> </div>

Pin It on Pinterest

Share This