Select Page

Iedereen is intussen wel op de hoogte van mijn voorliefde voor boeken. Natuurlijk is het dan ook logisch dat toen ik zelf begon in bijberoep heel wat boeken rond opstarten en anders werken heb gelezen. Ik probeer nog steeds regelmatig boeken rond deze thema’s te lezen om op die manier bij te leren.

Deze drie inspirerende boeken wilde ik graag even met jullie delen omdat ze mij dat duwtje in de rug hebben gegeven toen ik zelf begon in bijberoep. Ze staan niet zozeer vol met praktische tips, maar met ideeën. Praktische tips zijn leuk, maar soms zorgen ideeën ervoor dat je op een andere manier omgaat met en/of anders kijkt naar bepaalde zaken. Daardoor ga je andere keuzes maken die je misschien anders nooit zou maken, maar die je zaak ten goede komen. Dus misschien heb jij zelf ook wat aan deze boeken en de ideeën erin gedeeld worden.

The $100 Startup

Starten in bijberoep moet absoluut niet duur zijn, daar ben ik van overtuigd en Chris Guillebeau gaat zelfs nog een stapje verder. Hij vindt dat je met $100 zelfs een volledige zaak kan starten zodat je zelf kan doen wat je graag doet een daarmee geld kan verdienen. Het boek gaat langs de ene kant over je eigen passie volgen. Guillebeau biedt je verschillende richtlijnen aan die je kan volgen of gewoon naast je neer kan leggen. De richtlijnen die hij aanhaalt, illustreert hij ook met voorbeelden van echte mensen. Uiteindelijk kies je zelf waarmee je aan de slag gaat en hoe je dat doet.

Dit boek is een goede basis om mee te beginnen omdat er heel wat ideeën kort in uitgelegd worden. Als er een bepaalde richtlijn is of een bepaald idee is waarover je graag wil lezen, kan je ongetwijfeld na wat research een boek vinden dat dieper ingaat op dat idee.

Engels paperback €11,99 // Engels e-book €6,11 (helaas enkel beschikbaar in het Engels)

The 4-hour workweek

Eerst en vooral, dit boek en vooral de titel moet je met een korreltje zout nemen. Ja, sommige mensen slagen erin een zaak uit te bouwen waaraan ze letterlijk maar vier uur per week moeten werken. Ze besteden heel wat zaken uit aan virtual assistants en aanverwanten. Zo ontstaat er veel vrije tijd die ze kunnen gebruiken om te reizen of om door te brengen met hun gezin. Maar als ik zie wat de auteur van dit boek, Tim Ferriss, eigenlijk allemaal doet, dan denk ik dat hij toch meer dan 4 uren per week werkt. Hij heeft een podcast, schrijft artikels en boeken, is een angel investor,… Die kerel zit niet stil.

Maar The 4-hour workweek (Een werkweek van vier uur) leert je wel dat er véél meer mogelijk is met een bijberoep of een eigen zaak. Veel meer dan je denkt, als je het maar slim aanpakt en als je leert om te stoppen met alles zelf te willen doen. Zo is Ferriss heel hard aanhanger van mini-retirements; mini-pensioentjes die je neemt zoals je zelf wil, want tegen dat je écht op pensioen gaat ben je waarschijnlijk toch te oud om bepaalde zaken nog te doen. De Mount Everest beklimmen bijvoorbeeld, maar ook er zijn voor je kinderen die net naar school gaan. Vooral die gedachte van mini-pensioentjes is er eentje die me altijd heel hard is bijgebleven.

Nederlands paperback €15,00 // Nederlands e-book €9,99 (ook verkrijgbaar in het Engels)

ReWork

ReWork gaat niet zozeer over je eigen zaak beginnen of je baas de middelvinger geven. Het gaat over hoe grote bedrijven anders kunnen werken. De auteurs van dit boek Jason Fried en David Heinemeier Hansson, zijn de mannen achter Basecamp, een bekende project management tool. Zij zeggen bijvoorbeeld dat je geen workoholic moet zijn om succesvol te zijn, dat meetings verloren tijd zijn en dat je eigenlijk niet veel nodig hebt om te starten en productief te zijn. Je gezond verstand gebruiken, daar komt het eigenlijk op neer, en dat minder heel vaak meer is. 

Bij 37Signals (het bedrijf achter Basecamp) werken ze tijdens de winter wat langer om tijdens de heerlijke zonnige zomerdagen wat minder te kunnen werken. De manier waarop zij naar werk kijken, ook al is dat een business met een tiental werknemers of meer, klinkt in mijn oren logisch. Het is niet het acht uur per dag naar je computerscherm staren ook al heb je even geen werk, het is niet meetings hebben om meetings te hebben, het is niet je verplaatsen naar een kantoor omdat toevallig iedereen daar persé moet zijn om dan vervolgens toch niks zinnigs tegen elkaar te zeggen,…

Intussen heeft ReWork ook een opvolger gekregen namelijk Remote over het werken op afstand en hoe 37Signals daarmee omgaat. Dat boek staat hier intussen ook op het te-lezen-lijstje.

Nederlands paperback €19,95 // Nederlands e-book €15,99 (ook verkrijgbaar in het Engels)

Welke boeken zijn volgens jou must-reads als je net begint aan een eigen zaak of dat nu in hoofdberoep of in bijberoep is? Welke boeken hebben jou een duwtje in de rug gegeven toen dat nodig was? Deel ze gerust hieronder in de reacties!

Pin It on Pinterest

Share This