Select Page

Veel mensen verdenken mij ervan meer dan 24u in een dag te hebben. Moest ik in de Middeleeuwen hebben geleefd, ik was al lang op de brandstapel beland, lijkt me. Blijkbaar krijg ik heel wat meer gedaan dan de gemiddelde mens. Zelfs mijn eigen vriend snapt niet helemaal hoe ik al mijn borden in de lucht weet te houden. En om eerlijk te zijn, soms snap ik het ook niet helemaal, maar ik blijf lekker verder doen, want het lijkt te werken.

In dit artikel wil ik de eeuwenoude vraag: “Jamaar, hoe combineer jij dat allemaal?!” beantwoorden. Ik heb inderdaad een halftijds hoofdberoep dat ik combineer met een halftijds bijberoep en alle rest dat bij een relatief normaal leventje komt kijken. En ja, ik heb wel degelijk maar 24 uur in een dag, net als iedereen. Geen magie en hekserij hier. Helaas.

Plan. Plan. Plan.

Een tijd geleden kwam er een arbeidspsycholoog langs bij mijn hoofdberoep. Mijn collega’s en ik gingen die avond allemaal naar huis met een Myers Briggs profiel. Ik viel in de categorie INFP, de idealisten van deze wereld. Het past wel bij mij vond ik. Een zeer uitgesproken cijfer was mijn P, die voor perceiving staat. P’s, de perceivers, binnen de Myers Briggs profielen, zijn de mensen die niet zo zeer een structuur nodig hebben om binnen te werken, maar die graag informatie aanpakken en verwerken als die binnenkomt. Het zijn mensen die graag mee gaan met de flow. Het verklaarde mijn ietwat chaotische natuur helemaal.

Maar desondanks mijn chaotische aard, probeer ik wel te plannen. Als er één ding is dat ik tijdens mijn vijf jaar als bijberoeper heb geleerd, dan is het dat alles valt of staat met een plan. Ik ben nog altijd niet de beste in me houden aan plan, maar ik doe mijn best. Ik probeer voor mijn blogs zoveel mogelijk inhoud op voorhand te schrijven en die in te plannen, hetzelfde geldt voor social media berichten. Ik plan het maatwerk dat ik doe voor mijn klanten op voorhand in zodat ik iedere minuut dat ik halftijds voor mezelf werk, weet waar mijn prioriteiten liggen. Ik plan mijn uitjes met vrienden ver op voorhand in en zelfs mijn vrije tijd wordt ingepland.

Tegelijk staar ik mezelf niet blind op die planning. Raakte een Tuttefrut nieuwsbrief niet klaar om uitgezonden te worden op donderdag? Tsja, dan gaat hij de deur uit op vrijdag. Tant pis. De wereld zal er heus niet door vergaan. Raakte een bepaalde opdracht voor een klant niet op tijd klaar volgens de planning? Dan laat ik de klant in kwestie even weten dat ik achter loop op schema wegens omstandigheden. Het kan altijd gebeuren en als je dit laat weten aan klanten, dan hebben ze daar altijd alle begrip voor. Dit blogbericht moest eigenlijk vorige week verschijnen, maar door de gebeurtenissen hier vlakbij in Zaventem kon ik me gewoon niet concentreren op het afwerken van dit bericht. Life happened.

Het is een evenwicht vinden tussen een duidelijk plan maken, je daar zo goed mogelijk aan houden en tegelijk open staan voor onverwachte wendingen, want die zullen er altijd zijn. Je kan al eens ziek zijn, een vriendin kan met een héél leuk uitje op de proppen komen of de zon kan wel héél aanlokkelijk schijnen. En natuurlijk is het ook interessant om op bepaalde tijdstippen eens stil te staan bij je plannen en na te gaan wat er beter kan of wat een goeie manier was om bepaalde zaken aan te pakken.

[bctt tweet=”Niemand zal ooit uitgeroepen worden tot Miss Stofzuigen 2016. Echt niet.”]

Stel prioriteiten

Ik volgde ooit een cursus waarin de vraag werd gesteld hoe je tijd kan maken om je eigen carrière als illustrator op poten kon zetten. De lesgeefster, een van de grootste illustrator agents in de wereld, antwoordde dat je prioriteiten moet stellen. Wil je bekend raken om je stofzuigcapaciteiten of voor je prachtige illustraties? Niemand zal ooit uitgeroepen worden tot Miss Stofzuigen 2016 of de Huishoudprinses Lifetime Award krijgen. Echt niet. Dus sla gerust een keer een dagje de afwas over en laat de rommel af en toe eens opstapelen. Mijn huishouden is alles behalve perfect, maar het is ook weer geen absolute varkenstal. Het is een kwestie van een evenwicht te vinden hierin. Maar ik steek veel liever mijn tijd in het uitwerken van een nieuw blogbericht of het maken van een tof geboortekaartje voor een klant, om eerlijk te zijn.

En zo kan je heel wat zaken laten vallen die wat minder belangrijk zijn. Televisie kijken? Lang leve Netflix, de dienst die je leuke serieus laat kijken waar en wanneer je wil. Iedere dag van de week een ander gerecht eten dat vers gekookt is? Gebruik een dienst zoals Hello Fresh zodat je toch zelf al niet de boodschappen moet doen of kook één keer een gigantische portie van iets en eet drie dagen na elkaar hetzelfde. Waarom nu niet? Je wil ook niet weten hoe versleten mijn Dertig Minuten en Vijftien Minuten kookboek van Jamie Oliver intussen zijn. Godsgeschenken, die boeken. Ik heb zo tal van life hacks waarmee ik massa’s tijd bespaar, tijd die ik kan investeren in mijn bijberoep en mijn blogs.

Ken je materiaal

Zelf ben ik grafisch vormgeefster en blogger. Ik werk in Photoshop en Illustrator voornamelijk door allerhande shortcuts te gebruiken, omdat ik op die manier tijd bespaar en sneller werk kan leveren. Hetzelfde geldt voor WordPress. Ik ken mijn sites als mijn broekzak. Ik weet waar ik bepaalde zaken kan terugvinden en ik automatiseer waar mogelijk. Als je je materiaal perfect kent, dan moet je je geen zorgen maken in de werking ervan. Het werkt vanzelf. Jij moet er gewoon je creativiteit op loslaten en voor de invulling zorgen.

Als je uren loopt te sukkelen omdat je niet weet hoe je fotocamera werkt of je minutenlang moet zoeken naar dat ene knopje waarop je moet klikken om een pagina te publiceren, dan verlies je kostbare tijd. Neem de tijd dus eerst om je materiaal goed te leren kennen. Zoek uit wat elk knopje op je camera doet, zoek uit hoe je een nieuwsbrief kan inplannen zodat die automatisch volgende week donderdag wordt uitgestuurd, zoek uit hoe een editorial calendar werkt voor je blog,… Steek één keer al je tijd in het leren gebruiken van een bepaalde tool of service en daarna kan je er eindeloos veel tijd mee winnen.

Alle tools en services die ik gebruik als bijberoeper en blogger

Nieuwsgierig naar welke materialen ik allemaal gebruik om alles te plannen, ervoor te zorgen dat ik altijd en overal aan al mijn bestanden kan en leuke afbeeldingen kan maken waar en wanneer ik wil? Download nu mijn gereedschapskoffertje en ga zelf aan de slag met deze geweldige tools en services om je jezelf het leven makkelijker te maken en tijd te besparen.

<script src="https://assets.convertkit.com/assets/CKJS4.js?v=21"></script> <div class="ck_form_fields" style="background: #FFCE03; padding: 30px;"> <div id="ck_success_msg" style="display:none;"> <p>Bedankt! Je ontvangt zo meteen een mailtje met meer informatie in verband met deze download.</p> </div> <!-- Form starts here --> <form id="ck_subscribe_form" class="ck_subscribe_form" action="https://app.convertkit.com/landing_pages/109074/subscribe" data-remote="true"> <input type="hidden" value="{"form_style":"full","embed_style":"inline","scroll_percentage":"70","embed_trigger":"exit_intent","delay_seconds":"10","display_position":"br","display_devices":"all","days_no_show":"15","converted_behavior":"show"}" id="ck_form_options"> <input type="hidden" name="id" value="109074" id="landing_page_id"> <div class="ck_errorArea"> <div id="ck_error_msg" style="display:none"> <p>Oeps! Er ging iets mis! Probeer alsjeblieft nog een keertje.</p> </div> </div> <div class="ck_control_group ck_first_name_field_group"> <label class="ck_label" for="ck_firstNameField" style="display: none;">Voornaam</label> <input type="text" name="first_name" class="ck_first_name" id="ck_firstNameField" placeholder="Voornaam" style="background: #fff; display: inline; width: 100%;"> </div> <div class="ck_control_group ck_email_field_group" style="margin-top: 15px;"> <label class="ck_label" for="ck_emailField" style="display: none;">E-mailadres</label> <input type="email" name="email" class="ck_email_address" id="ck_emailField" placeholder="E-mail adres" required style="background: #fff; display: inline; width: 100%;"> </div> <label class="ck_checkbox" style=""> <input class="optIn ck_course_opted" name="course_opted" type="checkbox" id="optIn" checked /> <span class="ck_opt_in_prompt"><p>Ik wil graag deze freebie ontvangen</p></span> </label> <center> <button class="subscribe_button ck_subscribe_button btn fields" id="ck_subscribe_button" style="background: #E71F85; margin-top: 15px; padding: 10px;"> Neem een kijkje in mijn gereedschapskoffertje </button> </center> </form> </div>

[bctt tweet=”Maak één keer tijd om iets te leren. Daarna kan je er eindeloos veel tijd mee winnen!”]

Slaap

Je moet geen doorwinterde insomniac te zijn om te beseffen hoe belangrijk slaap is. Ik heb het helaas op de harde manier geleerd door dus wel degelijk getroffen te worden door vlagen insomnia. Weken aan een stuk kan ik soms midden in de nacht urenlang staarwedstrijdjes houden met mijn plafond. Je lijf heeft rust en slaap nodig. Op die manier kan het alles verwerken: de zaken die je die dag hebt geleerd, de zaken die je hebt meegemaakt,… Een goede nachtrust brengt meer creativiteit en flexibiliteit met zich mee. De problemen van de vorige dag lijken na een paar uur slapen weer wat kleiner.

Ik probeer minstens acht uur per nacht te slapen, maar eigenlijk kom ik wel toe met zeven uur. Mijn ideale nachtrust duurt 7u30. Als ik om en bij de 7u30 kan slapen (een paar minuten meer of minder mag natuurlijk), dan weet ik dat ik een dag vol energie tegemoet ga. Meer dan acht uur slaap maakt me suf en traag. Dus meestal duik ik al mijn bed in tegen 22u om vervolgens op te staan rond 6u30. Als ik dan even wat moeilijker in slaap geraak of ik lig even wakker tijdens de nacht, dan weet ik dat ik wat marge heb.

Hoeveel slaap je nodig het is natuurlijk persoonlijk. Ik sta altijd te kijken van mensen die met vier of vijf uur slaap toekomen, maar jammer genoeg is dat niet aan mij besteed. Volgens mij zou ik het niet eens een week volhouden met zo weinig slaap. Het is dus belangrijk je eigen slaappatroon te leren kennen en dat ook te respecteren. Heb je weinig slaap nodig? Top. Maak dan gebruik van die extra uren die je wint. Heb je veel slaap nodig? Probeer dan niet toch nog een nachtje door te doen op energiedrankjes om die ene opdracht af te krijgen, want het maakt je op lange termijn minder productief en je zal meer fouten maken.

Jouw productieve uren

Dit puntje sluit eigenlijk helemaal aan bij het puntje van slaap. Iedereen heeft zijn eigen slaappatroon en iedereen heeft ook zijn eigen meest productieve momenten. Ik heb mijn meest productieve momenten in de voormiddag, liefst zo vroeg mogelijk. Een echte vroege vogel. Vraag me niet om aan bepaalde zaken te werken tot een kot in de nacht, want dan wil ik slapen en kan ik niet meer helder denken. Daarnaast heb ik ook een stevig dipje rond drie uur à halfvier en een nieuwe opleving van energie rond 19u à 20u ‘s avonds.

Wat ik dus heel vaak doe als ik een dagje voor mezelf werk is rond drie uur à halfvier ‘s middags even een douche nemen of een wandelingetje maken. Of gewoon een dutje. Als het kan, waarom niet? Ik weet dat ik op die moment weinig productiefs kan doen en een snikhete douche, een wandeling of een dutje kan me dan terug nieuwe energie geven om daarna weer verder te kunnen werken.

Eens je door hebt wanneer jij het productiefst bent, dan kan je daar ook mee rekening houden in je planning. Ik weet dat ik mijn maatwerk voor klanten best het ‘s ochtends of na 19u inplan. De middag is dan weer ideaal voor administratieve taken of het schrijven van artikels.

Op de koop toe kan je je een regeling treffen met je huisgenoten. Heb je een energieboost rond 19u, maar moeten de kindjes rond dat uur in bed gestoken worden? Misschien kan je partner ervoor zorgen dat de kinderen hun tanden al gepoetst hebben en helemaal klaar voor de nacht zijn, zodat jij enkel nog een kort verhaaltje moet voorlezen, een dikke knuffel moet geven en weer verder aan de slag kan. Zondagochtenden zijn in ons huishouden al jaren “Kathleen schrijft” ochtenden. Mijn vriend kijkt dan graag wat YouTube filmpjes of documentaires. Intussen kan ik in rust en stilte leuke stukjes schrijven.

[bctt tweet=”Leer je productiefste momenten kennen en hou er rekening mee in je planning!”]

Zorg voor een vangnet

Ik doe heel veel alleen voor mijn bijberoep. Ik schrijf mijn eigen teksten, maak mijn eigen websites, doe al het maatwerk zelf, onderhoud zelf de social media,… Dat zijn veel van de zaken die veel mensen te zien krijgen. Wat ze niet te zien krijgen is dat mijn vriend regelmatig huishoudelijke taken op zich neemt: een wasje draaien, de vaatwas legen, uitvoerig knuffelen met de katten,… Mijn vriend staat als een heel leger achter mij en helpt waar mogelijk door mij van bepaalde taken te ontlasten. Hij is ook diegene die altijd even tijd kan maken om te luisteren als ik met een specifiek probleem zit en klaarstaat om mee te zoeken naar een oplossing. Ik kus mijn twee pollekes voor mijn vriend. Echt waar. Zonder hem zou dit allemaal niet mogelijk zijn.

En hoewel hij een heel groot deel van mijn vangnet uitmaakt, zijn er ook nog andere mensen waarop ik kan verder bouwen en waar ik hulp aan kan vragen.

Mijn boekhouder bijvoorbeeld. Het klinkt stom, maar ik cijfertjes zijn gewoon niet zo mijn ding. Het feit dat ik zoiets kan uitbesteden aan een professional, zorgt voor massa’s rust in mijn hoofd. En als ik dan toch met een bepaalde vraag zit, dan kan ik altijd even bij hem gaan aankloppen en binnen de vierentwintig uur heb ik meestal een helder geformuleerd antwoord op mijn vraag.

Weten dat er mensen zijn die het beste met je voor hebben en die je willen helpen (al dan niet tegen een vergoeding, mijn boekhouder werkt bijvoorbeeld niet gratis), dat neemt heel wat stress weg. En die stress kan je missen als kiespijn. Dus omring jezelf met mensen die weten waarmee ze bezig zijn en eventueel enkele van je lastige taken willen overnemen. Stiekem droom ik bijvoorbeeld van een poetshulp. En ooit, ooit komt die er ongetwijfeld.

Hard Work & Patience

Aan de muur vlakbij mijn werkplek hangen verschillende knalroze post it’s. Op één ervan staan de woorden “Hard work & patience”. Daar komt uiteindelijk alles op neer voor mij. Werk hard en heb geduld. Je kan niet verwachten dat je gloednieuwe blog vanaf dag één honderdduizend bezoekers zal trekken zonder dat je er iets voor moet doen. Je kan niet verwachten dat de klanten opeens je deur platlopen als je net in bijberoep begint. Je gaat ervoor moeten werken. Je gaat er hard voor moeten werken. Je gaat af en toe leuke sociale uitjes moeten weigeren omdat je een bepaalde opdracht moet afwerken. Je gaat af en toe keihard vloeken op je keuze om bijberoeper te worden. Je gaat af en toe keihard op je bek gaan. Je gaat fouten maken en je gaat daaruit leren. Je gaat je tanden op elkaar moeten zetten en moeten doorbijten, iedere dag opnieuw. Je zal al je energie die je op overschot hebt steken in het uitbouwen van je droom omdat je dat wil, omdat het je passie is.

En je gaat geduld moeten hebben. Heel veel geduld. Engelengeduld. Want die succesverhalen van mensen die van de ene dag op de andere dag opeens duizenden en duizenden en duizenden euro’s begonnen te verdienen met een website of een blog, die hebben er waarschijnlijk al een veel langere weg op zitten dan dat ze doen uitschijnen.

Als je zulke verhalen tegenkomt, kan je best even Google opengooien en de namen van die mensen opzoeken. Je zal ontdekken dat die ene succesvolle blog die ze nu hebben, misschien al de vierde blog is die ze gestart zijn. Je zal ontdekken dat dat ene digitale product dat ze lanceerden waar iedereen wild van is, het vijfde, tiende, misschien zelfs twintigste digitale product is dat ze aan de man proberen te brengen. Geduld dames en heren, het is een hele mooie deugd.

Die ingesteldheid van “hard work & patience” zorgt ervoor dat ik dit volhou en dat ik alles gebolwerkt krijg, dat ik er zoveel moeite voor wil doen. Ik weet dat ik hard moet werken en om eerlijk te zijn, doe ik dat ook graag, dat harde werken. Ik haal er ontzettend veel voldoening uit. Tegelijk besef ik ook dat ik niet alles hier en nu moet willen. Geduld. Alles op z’n tijd en ik kom er wel. Als ik het even moeilijk heb, dan kan ik minutenlang naar die ene post it staren en de boodschap door mijn lijf voelen zinderen. Dan weet ik dat alles weer goed komt, maar dat ik nog even moet verder doen en dat ik algemeen gezien goed bezig ben.

Neem een kijkje in mijn gereedschapskoffertje

Nieuwsgierig naar welke materialen ik allemaal gebruik om alles te plannen, ervoor te zorgen dat ik altijd en overal aan al mijn bestanden kan en leuke afbeeldingen kan maken waar en wanneer ik wil? Download nu mijn gereedschapskoffertje en ga zelf aan de slag met deze geweldige tools en services om je jezelf het leven makkelijker te maken en tijd te besparen.

<script src="https://assets.convertkit.com/assets/CKJS4.js?v=21"></script> <div class="ck_form_fields" style="background: #FFCE03; padding: 30px;"> <div id="ck_success_msg" style="display:none;"> <p>Bedankt! Je ontvangt zo meteen een mailtje met meer informatie in verband met deze download.</p> </div> <!-- Form starts here --> <form id="ck_subscribe_form" class="ck_subscribe_form" action="https://app.convertkit.com/landing_pages/109074/subscribe" data-remote="true"> <input type="hidden" value="{"form_style":"full","embed_style":"inline","scroll_percentage":"70","embed_trigger":"exit_intent","delay_seconds":"10","display_position":"br","display_devices":"all","days_no_show":"15","converted_behavior":"show"}" id="ck_form_options"> <input type="hidden" name="id" value="109074" id="landing_page_id"> <div class="ck_errorArea"> <div id="ck_error_msg" style="display:none"> <p>Oeps! Er ging iets mis! Probeer alsjeblieft nog een keertje.</p> </div> </div> <div class="ck_control_group ck_first_name_field_group"> <label class="ck_label" for="ck_firstNameField" style="display: none;">Voornaam</label> <input type="text" name="first_name" class="ck_first_name" id="ck_firstNameField" placeholder="Voornaam" style="background: #fff; display: inline; width: 100%;"> </div> <div class="ck_control_group ck_email_field_group" style="margin-top: 15px;"> <label class="ck_label" for="ck_emailField" style="display: none;">E-mailadres</label> <input type="email" name="email" class="ck_email_address" id="ck_emailField" placeholder="E-mail adres" required style="background: #fff; display: inline; width: 100%;"> </div> <label class="ck_checkbox" style=""> <input class="optIn ck_course_opted" name="course_opted" type="checkbox" id="optIn" checked /> <span class="ck_opt_in_prompt"><p>Ik wil graag deze freebie ontvangen</p></span> </label> <center> <button class="subscribe_button ck_subscribe_button btn fields" id="ck_subscribe_button" style="background: #E71F85; margin-top: 15px; padding: 10px;"> Neem een kijkje in mijn gereedschapskoffertje </button> </center> </form> </div>

Pin It on Pinterest

Share This