Select Page

Toen ik net begon met mijn bijberoep was ik altijd heel voorzichtig als het aankwam op investeringen. Ik werkte hard voor dat geld en wilde het niet zomaar aan eender wat uitgeven. Logisch, toch? Maar het was pas toen ik in mezelf, mijn blog en mijn zaak begon te investeren, dat ik ook groei zag.

Het is een beetje het verhaal van de kip en het ei. Wat was er eerst? Groeide mijn bijberoep omdat ik bepaalde investeringen had gedaan of groeide mijn bijberoep omdat ik het gevoel had dat ik die investeringen moest kunnen bekostigen? Zelf denk ik dat het een beetje van de twee is. Er zijn de afgelopen jaren investeringen geweest waar ik keihard voor wilde gaan en waar ik keihard voor heb gewerkt om ze te kunnen bekostigen. Cursussen, computer- en tekenmateriaal, bepaalde tools en services waarvan ik wist dat ze mij het leven makkelijker zouden maken. Iedere keer opnieuw hebben die investeringen me weer wat opgebracht gaande van extra inkomsten tot tijdswinst. Dat laatste, lieve vrienden, is absoluut niet te onderschatten.

Als ik erover praat met andere bloggers en bijberoepers, dan lijkt het wel zo bij iedereen te gaan. Op een bepaald moment neem je je blog of zaak serieus en maak je een klik. Je wil ervoor gaan. Je wil dat het een succes wordt, maar je loopt constant tegen bepaalde hordes aan. Misschien heb je niet genoeg tijd om je social media berichten in te plannen waardoor je producten niet genoeg aandacht krijgen of wie weet wil niemand naar je vlogs kijken omdat je filmt met een prehistorische camera waarvan het geluid echt een verschrikking is. Misschien wil je een nieuwe brainstormtechniek leren waardoor je je klanten nog beter kan vooruit helpen of heb je je eigen domeinnaam nodig om serieus genomen te worden als blogger.

Nog nooit een investering gedaan voor je blog of je zaak? Maak eens een verlanglijstje met dingen die je echt heel graag zou willen! Wat heb je écht nodig? Wat kan nog even wachten?

Tools en Services

Enkele weken geleden deelde ik mijn gereedschapskoffertje met jullie. In één pdf somde ik alle tools en services op die ik regelmatig gebruik. Het document bestaat uit twee delen: de gratis tools en services en de betalende tools en services. En ik moet toegeven dat ik nog niet zo lang bezig ben met het investeren in tools en services. Ik ben best wel tech savvy en creatief genoeg om de gekste dingen gedaan te krijgen met gratis varianten van betalende diensten. Believe you me.

Het was pas vorig jaar in augustus dat ik zei: “Genoeg ermee!” en dat ik eindelijk investeerde in mijn eerste echte dure service. Intussen zijn er nog een aantal gevolgd. Zo betaal ik maandelijks een vaste kost om mijn facturen eenvoudig te kunnen versturen, want daar ging het afgelopen jaar het één en het ander mee mis omdat ik alles manueel probeerde te doen. Sinds begin dit jaar gebruik ik CoSchedule om mijn blogberichten en sociale media berichten mee in te plannen en voor die dienst betaal ik met héél veel plezier. De tijd dat ik daarmee al heb gewonnen is onvoorstelbaar. Die lovende recensie die ik erover schreef? Helemaal uit de grond van mijn hart.

Alle tools en services die ik gebruik als bijberoeper en blogger

Eindeloos veel tools en services uittesten

Er zijn zoveel interessante apps, tools en services op de markt die je allemaal beloven om je leven makkelijker te maken. Als bijberoeper ga je er inderdaad een aantal kunnen gebruiken. Ik deelde onlangs zelf mijn favoriete tools en services in mijn gereedschapskoffertje dat kan je hier vinden »

DOEN! Als je ergens moet beginnen met eender welke tools of service, begin dan met het aankopen van je eigen domeinnaam en hosting. Je blog of de site van je zaak gaan meteen zoveel professioneler overkomen. Je kan meteen ook een info@jouwzaakofblog.be e-mailadres aanmaken en geef toe, dat komt toch pakken beter over dan dat hotmail adres dat je al jaar en dag gebruikt, toch?

Expertise

Als er iets is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, dan is het om de zaken die ik niet graag doe uit te besteden. Gelukkig doe ik heel veel dingen aan mijn eigen blog en zaak héél graag, maar er zijn een aantal dingen waar ik niet goed in ben. Boekhouden bijvoorbeeld. Goeie god. Ik ben een creatieveling. Cijfers boeien mij niet. Plus ik heb een lichte vorm van dyscalculie wat ook niet bepaald helpt.

Dus heb ik vanaf mijn eerste jaar als zelfstandige in bijberoep gekozen om samen te werken met een boekhouder. Hij kent alle gekke regeltjes, hij weet perfect hoe hij mijn personenbelasting en die van mijn zaak moet indienen. Ik moet ervoor zorgen dat hij op tijd al mijn documenten krijgt en that’s it.

Misschien ben jij geen held als het aankomt op het schrijven van wervende teksten. Daarvoor kan je iemand met de nodige expertise inschakelen (lang leve copywriters!). Misschien heb jij twee paar linker handen als het aankomt op het uitwerken van een huisstijl voor je nieuwe project. Daarvoor kan je iemand met de nodige expertise inschakelen (lange leve grafisch vormgevers!).

Misschien heb je moeite met je project van de grond te krijgen en wil je even ten rade gaan bij iemand die al meerdere projecten succesvol heeft gelanceerd. Ook daarvoor kan je bij iemand terecht met de nodige expertise (lang leve coaches!).

En ja, je gaat die experten in hun veld betalen voor hun tijd. Dat is logisch. Jij wil ook graag eerlijk vergoed worden voor jouw tijd. Maar je krijgt er zoveel voor terug. Ik moet me geen zorgen maken over mijn belastingaangifte, want ik weet dat mijn boekhouder dat doet en dat het correct gebeurt, helemaal naar wens van Vadertje Staat. Ik betaal hem daar dan ook voor. Ik win tijd door een boekhouder in te schakelen, want ik moet me niet zelf buigen over eindeloze hoeveelheden regeltjes en onnodig ingewikkeld jargon. Het zou me weken kosten om mijn eigen boekhouding in orde te krijgen.

DOEN! Je moet niet alles zelf doen. Niet iedereen kan zomaar alles. Iedereen heeft zijn sterke punten, iedereen heeft zijn zwakke punten. Maak dus eens een lijstje met de zaken waar je absoluut niet goed in bent en de zaken die je helemaal niet graag doet. Wat kan je vandaag nog uitbesteden? Waarvoor kan je vandaag nog hulp voor inschakelen?

Materiaal

Goed materiaal kan zo’n verschil maken. Ik heb een “make it work” mentaliteit en ik geloof dat je ver kan geraken met zelfs de goedkoopste materialen, maar je moet ergens een grens trekken. Zo heb ik mijn eerste digitale spiegelreflex net geen tien jaar gebruikt. Hoewel hij nog altijd werkte en ik er ongetwijfeld nog vele jaren plezier aan zou kunnen hebben, besloot ik toch te investeren in een betere digitale spiegelreflex. En wel om één reden: video.

Mijn oude spiegelreflex maakt de mooiste foto’s met heldere kleuren, maar hij had geen video functie. De laatste jaren raakte ik steeds meer en meer in de ban van video en vlogs. Ik nam mezelf voor om het even te proberen met een oude compacte camera die wel video kon opnemen en als het is voor mij bleek te zijn, dan zou ik erin investeren. Zes maanden gaf ik mezelf.

Na zes maanden vloeken op de beeldkwaliteit en het geluid van die prehistorische camera, besloot ik dat het genoeg was. Ik besefte dat ik niet rijk zou worden met mijn video’s, maar ik wilde graag dat het videoproces wel aangenaam was en dat de filmpjes aangenaam waren om te kijken. Vandaar dat ik investeerde in een nieuwe camera.

En hetzelfde geldt voor zoveel andere zaken. Ik heb jaren en jaren en jaren gewerkt op een computer die te traag was voor woorden. Mijn vriend wist niet hoe ik het volhield. Van zodra hij er iets op moest doen begon hij te roepen, te tieren en zijn haren uit te trekken. Toen het mij ook te veel werd, heb ik uiteindelijk een nieuwe computer gekocht. De oude werkt in principe nog, maar het was niet meer aangenaam om op te werken. Mijn zware grafische programma’s laden veel sneller waardoor ik zelf ook sneller kan werken. Win-win noemen ze dat.

DOEN! Gaat een nieuwe massagetafel een meerwaarde zijn voor je praktijk? Gaat een bepaald soort verf je illustraties nog mooier maken? Ga je door een laptop aan te kopen (naast de desktop die je al hebt) nog productiever worden? Dan is het misschien tijd om eens te investeren in die zaken. Welk materiaal zou jou leven weer een stukje aangenamer maken? Waarvoor is er momenteel budget of waarvoor wil je echt geld opzij zetten de komende tijd?

Cursussen, workshops en conferenties

Ik blijf erbij dat je als mens moet blijven leren, zelfs al heb je de schoolbanken al heel lang geleden vaarwel gezegd. Jezelf blijven ontwikkelen en nieuwe skills leren is het belangrijkste wat er is, vooral als ondernemer. Natuurlijk zijn de van die cursussen waarin experts hun geheimen vrij geven vaak nogal aan de prijzige kant.

Zo was er één cursus die ik wilde volgen rond surface pattern design. Surface pattern design omvat eigenlijk alles wat met illustraties op “surfaces” (ondergronden) te maken heeft. Als illustrator kan je aan de slag met stof, papierwaren, maar ook decoratie voor in het huis en er is een hele markt die gebruik kan maken van jouw illustraties. Dus dat interesseerde me wel. Er werd een cursus gegeven door één van de bekendste agents in surface pattern design en ik wilde daar dolgraag aan deelnemen. Het prijskaartje was een half maandloon. Niet het soort geld dat ik zomaar heb rondslingeren, helaas.

Maar ik wilde die cursus heel graag volgen omdat ik wist dat het mij als illustrator zou doen groeien en dat ik er zoveel uit zou bijleren. Ik wist wanneer de deadline was voor de inschrijvingen en werkte keihard in die paar weken. Ik werkte twee opdrachten af in een mum van tijd en kreeg nog een oudere opdracht eindelijk uitbetaald waardoor ik genoeg geld had om de cursus te volgen.

En ik ben tot op deze dag nog altijd héél blij dat ik geïnvesteerd heb in die cursus, want ik ben mezelf daar een paar keer tegengekomen en was eigenlijk aangenaam verrast door wat ik zag. Dat geheel terzijde.

DOEN! Jezelf blijven uitdagen en nieuwe skills leren is zo belangrijk. Je kan je klanten opeens nieuwe, betere diensten aanbieden omdat je je hebt bijgeschoold en je leert daarnaast ook zaken over jezelf die je misschien nog niet wist. Dus denk eens na, welke nieuwe skills wil jij leren de komende tijd? Kan je daar een workshop rond vinden in de buurt of eventueel online?

En het gekke aan al die investeringen? Die verdienen zichzelf terug. Hoe gek het ook klinkt, op termijn verdienen ze zichzelf terug. Die dure illustratiecursus? Die heb ik intussen al drie of vier keer terug verdiend doordat ik er bepaalde technieken heb geleerd die ik kan toepassen op de geboortekaartjes en illustraties die ik maak. Die boekhouder die ik ieder jaar een behoorlijke som geld betaal? Die heeft ervoor gezorgd dat we flink wat geld terugtrekken van de belastingen. CoSchedule? Die doet deze blog groeien waardoor mensen mijn diensten en cursussen kopen. Win-win.

Het is makkelijk om te zeggen: “Maar ik verdien zo weinig met mijn blog of bijberoep!” en nog even verder te ploeteren. Je moet daarom niet meteen investeren in alles wat je wil of in het allerduurste item op je verlanglijst. Bekijk wat je écht nodig hebt, wat je écht vooruit kan helpen en maak een lange lijst voor- en nadelen. Begin bij het begin. Begin klein. Een domeinnaam. Hosting. Een boek of een goedkopere cursus. Begin ergens, investeer in jezelf, je blog en je zaak en pluk binnen dit en een paar maanden de vruchten van die investering.

Ben je al een tijdje bezig met investeren in jezelf, je blog en je zaak? Wat was dan je allereerste grote investering? En is mijn theorie van de zichzelf terugverdienende investeringen ook van toepassing op jou? 😉

Pin It on Pinterest

Share This