Select Page

Langzaam maar zeker begin ik te beseffen dat je meerdere inkomstenstromen nodig hebt, als je je zaak succesvol wil maken of als je geld wil beginnen verdienen met je blog. Steeds vaker zie ik het opduiken in interviews met andere freelancers en bloggers. Je kan je focussen op één niche, dat zeker, maar je kan best meer dan één inkomstenstroom hebben.

Wat zijn inkomstenstromen?

Het is éxact wat het woord zegt: een stroom van inkomsten. Dat kan alles zijn gaande van producten tot diensten tot het aanbieden van advertenties op je site. Alles waarmee er inkomsten binnenstromen is een inkomstenstroom.

Zelf ben ik mijn eigen bijberoep begonnen met twee inkomstenstromen: geboortekaartjes op maat maken en een webshop waarin ik handgemaakte spulletjes verkocht. Ik was afhankelijk van die twee inkomstenstromen. Vonden mensen hun weg niet naar de webshop? Dan waren er minder inkomsten. Waren er geen opdrachten voor geboortekaartjes op maat? Jammer. Dan waren er minder inkomsten.

Je kan je wel inbeelden dat ik met die twee inkomstenstromen niet bepaald het grote geld binnenhaalde. Langs de andere kant werkte ik nog voltijds op die moment en was mijn bijberoep een leuk zijprojectje.

Na een tijdje begon ik te experimenteren met andere producten en diensten. Ik organiseerde een paar creatieve workshops, wierp me ook op het uitwerken van nieuwsbrieven voor een aantal klanten, zette hier en daar een website op poten, maakte al eens een huisstijl of twee,… Opeens waren er meer inkomstenstromen en begon ik ook meer te verdienen met mijn bijberoep. Maar het bleef bij maatwerk.

Maatwerk versus passieve inkomsten

Ik wilde experimenteren met een inkomstenstroom waar ik in principe niet naar om moest kijken. Een product dat zichzelf verkocht. Een passieve inkomstenstroom zogezegd. In de mate dat het passief kan zijn natuurlijk (daar schreef ik een tijdje terug nog over). Mijn eerste succesvolle passieve inkomstenstroom was mijn online cursus Meststoffen voor jouw blog. Daarvoor had ik al een paar pogingen ondernomen om cursussen en digitale producten op poten te zetten, maar Meststoffen was de eerste waarbij het écht lukte.

Daar waar je bij maatwerk je tijd ruilt voor geld, ligt dat bij passieve inkomsten zoals met online cursussen of digitale producten net iets anders. Ja, je steekt behoorlijk wat tijd in het uitwerken van die producten, maar eens het is uitgewerkt en het hele systeem staat er, moet je er in principe niet meer naar omkijken. In principe zeg ik wel, want er gaan altijd mailtjes zijn met vragen rond het digitale product dat je moet beantwoorden en als je het product in kwestie niet genoeg promoot, sja, dan gaat niemand het kunnen vinden natuurlijk.

Als je dit blogbericht vandaag, 30 juni, leest en je wil de cursus Meststoffen voor jouw blog graag volgen, dan kan je enkel vandaag nog genieten van €10 korting omdat mijn persoonlijke blog Verbeelding in juni z’n tiende verjaardag vierde. Je betaalt dan €49 in plaats van €59. Eén euro korting voor ieder jaar dat ik daar blogde. Geweldig toch?

Lees je dit bericht NA 30 juni, dan is de korting helaas vervallen. Maar het blijft natuurlijk wel een superinteressante cursus voor iedere blogger. Dat spreekt voor zich.

Het is interessant om een evenwicht te vinden tussen maatwerk en passieve inkomsten. De passieve inkomsten zorgen ervoor dat het niet erg is als je even wat minder opdrachten voor maatwerk hebt en het maatwerk zorgt voor een interessant en gevarieerd portfolio waardoor mensen je leren kennen. Zo gaat het alleszins bij mij.

Wanneer moet je beginnen met een extra inkomstenstroom?

Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Het belangrijkste is dat het maken van deze nieuwe inkomstenstroom niet te koste gaat van je andere inkomstenstromen. Er moet natuurlijk iedere maand genoeg geld binnenkomen om het dak boven je hoofd te kunnen betalen.

Misschien ben jij iemand die zich graag op één ding focust. Je steekt al je tijd en energie in één ding en daardoor word je een echte meester in hetgeen je doet. Je klanten zullen dat ten zeerste appreciëren en ze zullen maar al te graag aan andere mensen vertellen wat een goede service je biedt en wat een geweldig werk je levert. Op die manier zullen er altijd nieuwe klanten klaarstaan die willen samenwerken met jou. Als jij graag op die manier werkt en als dat voldoende is voor jou, dan moet je niet nadenken over andere inkomstenstromen.

Langs de andere kant helpt zo’n extra inkomstenstroom wel om meer inkomsten te genereren en dat helpt dan weer om je zaak te doen groeien. Dus als je wil groeien en meer geld wil verdienen, dan is het misschien niet slecht om even verder te kijken dan dat ene ding waarop je focust en eens aan het experimenteren te gaan.

Ik ben het meisje met de duizend ideeën. Op één ding focussen is moeilijk voor mij. Ik heb variatie nodig. Vandaar dat ik ook de ene keer een geboortekaartje aan het vormgeven ben, de andere keer een website, de volgende dag iemand aan het coachen ben en dan weer een paar uur aan een stuk aan het schrijven ben. Net omdat ik graag met verschillende zaken bezig ben en niet kan stilzitten is Meststoffen voor jouw blog ontstaan. Vorig jaar tijdens de zomermaanden was het even wat rustiger en ik moest uiteraard iets doen om bezig te blijven. Het idee speelde al langer om een cursus rond bloggen op poten te zetten en opeens was er tijd. Dus zo geschiedde.

Als je dus zelf in de opstartfase van je eigen bijberoep zit of het is even rustiger op gebied van maatwerk en opdrachten voor klanten, waarom dan niet even nadenken over een nieuwe inkomstenstroom? Het kan een digitaal product zijn dat aansluit bij het maatwerk dat je levert. Misschien maak je kinderkleding op maat. Dan zou je kunnen overwegen om een patroontje te maken voor een leuk feestjurkje voor kleuters. Verkoop je al WordPress themes als digitale product en mis je interactie met klanten? Dan kan je misschien WordPress sites op maat beginnen maken als extra inkomstenstroom.

Eén nieuwe inkomstenstroom per keer

Wat me wel het handigste lijkt is als je maar één nieuwe inkomstenstroom per keer start en geen twintig tegelijk. Je moet het allemaal een beetje kunnen opvolgen om de nieuwe inkomstenstroom ook de kans te geven inkomsten te genereren. Als je vijf nieuwe projecten tegelijk start, dan ben je met té veel tegelijk bezig om goed werk te leveren en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Wat als een nieuwe inkomstenstroom niet werkt?

Daarom dat het belangrijk is om te weten dat je al toekomt in je voorzieningen door je andere inkomstenstromen. Als je alles op alles zet voor één bepaalde inkomstenstroom en die blijkt dan geen inkomsten te genereren, dan ben je gezien.

Je moet nieuwe, extra inkomstenstromen zien als een experiment. Werkt het, des te beter. Werkt het niet, tant pis. Volgende en beter. Je nieuwe inkomstenstroom kan in het begin een paar tientallen euro’s per maand opbrengen, maar kan na verloop van tijd je hoofdinkomstenstroom worden.

Inkomstenstromen waarmee jij aan de slag kan gaan

  • Je hoofdberoep. Als bijberoeper tel ik het loon dat ik krijg van mijn hoofdberoep ook als inkomstenstroom. Logisch. Het zijn inkomsten net als alle andere inkomsten en Vadertje Staat telt ze toch allemaal samen. Waarom ik dan niet? Aangezien ik halftijds werk (met tijdskrediet zonder motivatie) is mijn maandloon niet gigantisch. Ik moet het dus zeker aanvullen met andere inkomstenstromen als ik een volwaardig loon wil bekomen.
  • Maatwerk. Zelf tel ik alles waarbij ik betaald word per uur als maatwerk. Dat kan gaan van geboortekaartjes tot een workshop voor een groep tot een website op poten zetten tot iemand coachen. Percentueel gezien is dit nog altijd mijn grootste inkomstenstroom. Er zijn mensen die erin slagen om geen maatwerk meer te doen en toch een volwaardig loon weten binnen te halen als freelancer, blogger of influencer, maar voor mij zelf is dat niet aan de orde. Ik denk ook niet dat ik maatwerk zou kunnen missen. De interactie met klanten is vaak te leuk.
  • Digitale producten. Zoals jullie waarschijnlijk intussen wel al weten ben ik een grote fan van digitale producten in de vorm van informatie e-boeken, online cursussen, downloadbare patronen en DIY handleidingen. Ik ga ervan uit dat iedereen een digitaal product in zich heeft waarmee hij of zij andere mensen kan helpen, kan inspireren en kan motiveren.
  • Affiliate links of partnerprogramma’s. Dit is vooral een interessante manier om een centje bij te verdienen als blogger. Heel wat grote bedrijven zoals Zalando, Amazon en aanverwanten hebben partnerprogramma’s. Als partner van deze bedrijven kan je links aanmaken die doorverwijzen naar een bepaald product naar keuze. Wanneer één van je bezoekers op die link klikt en het product waar je naar linkte koopt, dan krijg jij als blogger daar een klein percentage op. Ik vermoed niet dat je rijk gaat worden dankzij affiliate links, maar het brengt weer een paar euro’s iedere maand binnen zonder dat je er al te veel extra moeite voor moet doen.
  • Abonnementen. Het grote voorbeeld dat ik altijd aanhaal als ik het over online abonnementen heb is De Correspondent. Ik heb zelf journalistiek gestudeerd en als ik zie hoe ze met journalistiek omgaan op die site, dan wordt mijn hart een beetje warm. Je betaalt €6 per maand en dan krijg je onbeperkt toegang tot hun artikels. Zoiets kan je toepassen op een blog, een podcast, maar ook bijvoorbeeld op een pagina vol recepten of naaipatronen. Je biedt je bezoekers dan zogezegd een abonnement aan op een “naaipatronenbibliotheek” of een “receptenbibliotheek”.

De populairste categorieën voor digitale producten

Wil je zelf aan de slag met een digitaal product, maar heb je geen inspiratie voor het type product dat je wil lanceren? Geen probleem! Ik somde even de populairste categorieën op voor jou in één document. Er zit ongetwijfeld wel iets tussen waarmee jij aan de slag kan gaan.

<script src="https://assets.convertkit.com/assets/CKJS4.js?v=21"></script> <div class="ck_form_fields" style="background: #FFCE03; padding: 30px;"> <div id="ck_success_msg" style="display:none;"> <p>Bedankt! Je ontvangt zo meteen een mailtje met meer informatie.</p> </div> <!-- Form starts here --> <form id="ck_subscribe_form" class="ck_subscribe_form" action="https://app.convertkit.com/landing_pages/109104/subscribe" data-remote="true"> <input type="hidden" value="{"form_style":"full","embed_style":"inline","scroll_percentage":"70","embed_trigger":"exit_intent","delay_seconds":"10","display_position":"br","display_devices":"all","days_no_show":"15","converted_behavior":"show"}" id="ck_form_options"> <input type="hidden" name="id" value="109104" id="landing_page_id"> <div class="ck_errorArea"> <div id="ck_error_msg" style="display:none"> <p>Oeps! Er ging iets mis! Probeer alsjeblieft nog een keertje.</p> </div> </div> <div class="ck_control_group ck_first_name_field_group"> <label class="ck_label" for="ck_firstNameField" style="display: none;">Voornaam</label> <input type="text" name="first_name" class="ck_first_name" id="ck_firstNameField" placeholder="Voornaam" style="background: #fff; display: inline; width: 100%;"> </div> <div class="ck_control_group ck_email_field_group" style="margin-top: 15px;"> <label class="ck_label" for="ck_emailField" style="display: none;">E-mailadres</label> <input type="email" name="email" class="ck_email_address" id="ck_emailField" placeholder="E-mail adres" required style="background: #fff; display: inline; width: 100%;"> </div> <label class="ck_checkbox" style=""> <input class="optIn ck_course_opted" name="course_opted" type="checkbox" id="optIn" checked /> <span class="ck_opt_in_prompt"><p>Ik wil graag deze freebie ontvangen</p></span> </label> <center> <button class="subscribe_button ck_subscribe_button btn fields" id="ck_subscribe_button" style="background: #E71F85; margin-top: 15px; padding: 10px;"> Laat maar komen, die inspiratie! </button> </center> </form> </div>
  • Advertenties. Heb je een blog waar heel wat bezoekers komen lezen of heb je een podcast die door heel wat mensen wordt beluisterd? Dan kan het interessant zijn om met advertenties te beginnen. Je kan zelf bedrijven aanschrijven waarmee je wil samenwerken. Zorg dan zeker dat je een mediakit klaar hebt met daarin al je belangrijkste cijfers zoals bezoekersaantallen voor bloggers, aantal luisteraars of downloads voor podcasts en natuurlijk ook het aantal volgers dat je hebt op social media.
  • Merchandise. Voor de grafisch vormgevers en illustratoren onder ons is het altijd interessant om een webwinkel op poten te zetten en daarin merchandise te verkopen. Vaak moet je niet eens al te veel kennis hebben van productontwikkeling om zoiets te doen. Je kan terecht bij sites zoals RedBubble, Zazzle en SocietySix waar je eenvoudigweg een afbeelding upload en de sites drukken deze afbeelding op mokken, tassen, t-shirts en zelfs douchegordijnen. Het voordeel aan werken met deze sites is dat je ook niet moet omkijken naar het verzenden van deze producten en de customer service.

Er zijn tonnen mogelijkheden als het op inkomstenstromen aankomt en als je een beetje op mij lijkt, dan wil je ze allemaal tegelijk uitproberen. Ik moet ook mijn enthousiasme een beetje temperen. Dus laten we afspreken dat we klein beginnen, een beetje experimenteren en prutsen en dan groeien en groeien en groeien tot we vier, vijf, zes,… succesvolle inkomstenstromen hebben. Zoals altijd: eerst het skateboard, dan de Ferrari. 😉

Heb jij zelf nog ideeën voor inkomstenstromen? Zijn er bepaalde inkomstenstromen die ik zelf niet vermeldde die de moeite waard zijn volgens jou? Deel ze gerust in de reacties!

Pin It on Pinterest

Share This