Select Page

Vorig jaar ben ik begonnen met het verdubbelen van mijn kwartalen. Het is een spelletje dat ik speel met mezelf in een spreadsheet. Eigenlijk ben ik geen held in alles wat met planningen en administratie te maken heeft, vandaar dat ik er dus een spel van moet maken. Gamification, noemen ze dat. Oftewel: zelfkennis is het begin van alle wijsheid.

Ik probeerde vorig jaar ieder kwartaal het cijfer dat ik datzelfde kwartaal in 2014 had gehaald te verdubbelen. Op maandniveau brengt dat iets te veel stress met zich mee, maar op kwartaalniveauw werkt dat perfect voor mij. Dit jaar doe ik hetzelfde, maar komt er toch wel wat meer planning bij kijken aangezien de cijfers van 2015 wat hoger liggen dan die van 2014.

Zoals ik al zei: niet mijn sterkste kant dat plannen, maar gelukkig zijn er mensen die er een pak beter in zijn en die hun kennis maar al te graag delen. Megan Minns is zo iemand. Ik kwam haar tegen in een online cursus die ik vorig jaar volgde en bleef haar sindsdien van op een afstandje volgen. Zij is de queen van spreadsheets en organisatie. Logisch ook, want ze is een Virtual Assistant, een soort van online secretaresse.

Omdat ze zelf merkte dat haar eerste kwartaal dit jaar een rommeltje was, ging ze dus aan het organiseren, iets wat helemaal in haar aard ligt. Met spreadsheets. Uiteraard. Die kennis en zelfs die spreadsheet bood ze aan zodat iedereen er gebruik van kan maken. En ik pakte haar planningsmethode maar al te graag over voor een schammele $9, maar ik moest er natuurlijk een beetje mijn eigen ding mee kunnen doen, want dat ligt dan weer in mijn aard.

En dankzij haar systeem had ik tijdens het tweede kwartaal voor het eerst een duidelijk overzicht van hoe ik op welke manier geld wilde zien binnen te halen en wat ik daarvoor allemaal moest doen. Voor een chronische overplanner als mezelf was het wel een serieuze schok om te beseffen dat ik alles wat ik wil doen lang niet allemaal gedaan kan krijgen in de tijd die ik voor ogen had.

Zoals je hierboven kan zien is een planning één ding en het uitvoeren natuurlijk weer wat anders. Ik moet toegeven dat ik eind juni ergens, gestopt ben met de planning bij te houden. Daarom dat er tijdens die laatste weken niets meer in het groen stond. Schaamtelijk, ik weet het. Dat er niets in het groen staat, wil trouwens niet zeggen dat ik absoluut niets heb gedaan tijdens die weken. 😀

Het derde kwartaal ging een dikke week geleden van start en opnieuw heb ik op deze manier mijn planning gemaakt. Ik weet nu beter wat wel werkt en wat niet werkt met deze manier van plannen. Ik heb ook uit het afgelopen kwartaal geleerd wat mijn valkuilen zijn. Overplannen blijft een werkpuntje. Oeps. Dit kwartaal zou ik graag beginnen werken met sprints van twee weken. Eens kijken of dat ervoor zorgt dat mijn eigen projecten niet eeuwig blijven aanslepen.

Het is niet evident voor een chaoot en chronische overplanner als mezelf om een kwartaal te plannen. Zelfs die sprints van twee weken plannen is al een ware klus voor mij. Maar ik merk dat zo een planning ontzettend veel rust met zich meebrengt. Ik kan dan ook iedereen aanraden om aan de slag te gaan met deze spreadsheet van Megan.

Hoe pak jij je planning aan? Ben je iemand die zeer methodisch te werk gaat en spreadsheets maakt voor iedere kleine scheet? Of wacht je liever af en zie je wat er op je af komt?

Pin It on Pinterest

Share This