Select Page
Als je een bijberoeper bent, dan telt iedere moment die je kan spenderen aan je bijberoep. Iedere vrije minuut die je niet voor je hoofdberoep moet werken, is er één waarin je kan werken voor jezelf. Er zijn zo van die dagen dat ik niks gedaan krijg. Letterlijk. Niks. Die blinkende cursor in mijn teksteditor blijft me genadeloos aanstaren, tekenen wil niet lukken en ik voel op die dagen mijn zelfvertrouwen kelderen.
Naast dat zelfvertrouwen dat keldert, begint het dan ook te dagen dat als ik niks doe, mijn bijberoep ook niet groeit. Als ik geen blogbericht post, dan gaan er ook geen lezers komen. Als ik mijn social media kanalen niet update, dan gaat niemand mij via die weg vinden. Bij die gedachte alleen al sla ik helemaal tilt. Er zijn donderdagen geweest dat er hier geen update verscheen en vrijdagen geweest dat ik geen nieuwsbrief uitstuurde enkel en alleen omdat ik tilt sloeg door dat besef.

Non-Zero dagen en Tiny Goals

Dus toen ik voor het eerst hoorde over Non-Zero dagen en tiny goals, was ik helemaal gewonnen voor het idee. Non-Zero dagen zijn dagen waarop je niet niks doet. Het tegenovergestelde van zo’n dag is een Zero dag: een dag waarop je letterlijk niets doet dat je een stapje in de juiste richting brengt. Die dagen moeten er ook zijn. Het zijn vaak van die luie dagen die perfect zijn om je batterij op te laden. Tiny goals zijn piepkleine doelstellingen. In plaats van meteen een marathon te willen lopen, kan een piepkleine doelstelling zijn om eerst even tot het einde van de straat te lopen.

En geloof me, mijn interesse in deze Non-Zero dagen en piepkleine doelstellingen kwam als een schok voor mij. Ik ben altijd diegene met ambitieuze doelstellingen en ellenlange to-do-lijstjes die kost wat kost moeten afgewerkt worden. Waarschijnlijk ben ik niet de enige bijberoeper die zo in elkaar zit. We zijn een stelletje gekken per slot van rekening, want wie wil er naast zijn hoofdberoep nog meer werken?

Het is net door die ambitieuze doelstellingen en ellenlange to-do-lijstjes dat ik tilt sla, waardoor ik Zero dagen krijg en dan begint de vicieuze cirkel. Dan voel ik me slecht omdat ik de vorige dag niets heb gedaan en doe ik weer niets de volgende dag. Of het werk stapelt zich gedurende verschillende Zero dagen op tot op het punt dat er zoveel to-do’s op mijn lijstje staan, dat ik niet weet waar te beginnen.

Beide concepten gaan ervan uit dat je beter iets doet, hoe klein ook, dan helemaal niets te doen. De gedachte is om één klein stapje te zetten in de juiste richting. Eéntje. Meer moet het niet zijn. Als je schrijver bent, dan kan het zijn dat je één zin schrijft. Als je blogger bent, dan kan het zijn dat je één blogbericht publiceert. Als je bijberoeper bent, dan kan het zijn dat je antwoordt op één mail van een potentiële klant.

9 dingen die ik doe als ik even geen energie heb

Een tijdje geleden heb ik een lijst gemaakt in mijn logboek/bullet journal toen ik zag dat Boho Berry dit had opgenomen in haar eigen bullet journal. Af en toe spieken bij andere mensen is uiteraard perfect aanvaardbaar. Het is een lijst met zaken die ik kan doen als ik merk dat ik aan het afstevenen ben op een Zero dag, maar het gevoel heb dat ik toch IETS van nuttig werk moet doen.

Wat er zoal op die lijst staat?

  • Vraag van de week bedenken voor de Team Tuttefrut Facebookgroep
  • Social media berichten inplannen in CoSchedule
  • De planning bekijken en aanvullen waar nodig is
  • Ideeën verzinnen voor nieuwe blogberichten, onderwerpen voor nieuwsbrieven en misschien zelfs nadenken over een nieuw product
  • Een wandeling maken of een fietstochtje naar mijn favoriete tekenwinkel hier in de buurt (en dan uiteraard thuiskomen met massa’s nieuwe tekenspullen. Hallo ecoline!)
  • Een webinar kijken of een podcast luisteren en intussen wat tekenen, handletteren of een kleurprent voor volwassenen inkleuren (heerlijk zen)
  • Een interessant, informatief boek lezen (tips zijn uiteraard altijd welkom)
  • De administratie doen. Mailtjes beantwoorden, facturen uitsturen en opvolging van facturen.
  • Last, maar zeker not least: een dutje doen (onderschat de kracht van een dutje NOOIT)

Het zijn zo van die werkjes die ik op de lange baan schuif als ik massa’s energie heb en die dus ideaal zijn om toch het gevoel te hebben dat ik IETS nuttigs heb gedaan. Een webinar kijken of social media berichten inplannen in CoSchedule, dat zorgt ervoor dat ik niet het gevoel heb dat ik niets heb gedaan voor mijn bijberoep die dag. En uiteindelijk moeten die taakjes toch gebeuren.

De bal aan het rollen brengen en houden

Het is zoveel minder overweldigend dan een hele lijst met to-do’s afwerken of je voornemen om vandaag vijf blogberichten te schrijven. Dat ene kleine stapje dat je zet door van jouw dag een Non Zero dag te maken, kan de bal aan het rollen brengen en ervoor zorgen dat je in de juiste state of mind terecht komt, waardoor je verder kan werken.
Die ene zin dat een schrijver schrijft, kan ervoor zorgen dat hij opeens een ingeving krijgt en een heel hoofdstuk voor z’n nieuwe boek schrijft. Dat ene blogbericht dat een blogger schrijft, kan een aantal reacties opleveren, waardoor de blogger opnieuw inspiratie heeft voor nog een aantal blogberichten.

Het belangrijkste hierbij is dat je begint en dat je start. Je kan nog altijd een verschrikkelijke baaldag hebben, maar als je dat ene ding hebt gedaan, dan heb je toch het gevoel dat je iets hebt verwezenlijkt die dag en het moet daarom zeker niets groots zijn.

Het is een truukje om het moraal hoog te houden en om de bal rollende te houden. Voor mij voelen die Non Zero dagen en piepkleine doelstellingen zeer geruststellend en motiverend aan. Ze halen de druk een beetje van de ketel en als het even heel druk is, dan bieden ze een heerlijke houvast.

En ja, deze blogpost is korter dan anders en misschien ook een beetje anders dan anders, maar mijn piepkleine doelstelling is om iedere donderdag een blogbericht te plaatsen. Niemand heeft me ooit gezegd dat ik iedere week een diepgaand bericht van tweeduizend woorden moest schrijven. Dit. Dit is goed genoeg en dit zorgt ervoor dat er hier vandaag iets verschijnt in plaats van helemaal niets. Ik publiceerde een blogbericht en jij leerde hopelijk weer iets bij. Win. Win.

Hoe ga jij om met dagen dat het niet lukt om iets te doen? Wat zijn jouw piepkleine doelstellingen om toch de bal aan het rollen te brengen?

Pin It on Pinterest

Share This