Select Page

Het kan iedereen overkomen zo’n blog- of bijberoepdipje. De ene moment barst je van inspiratie en ben je heel de tijd volop aan het werken, de andere moment val je helemaal stil en vraag je je af waar je eigenlijk mee bezig bent. Ik heb gemerkt dat die dipjes komen en gaan. Het hoort er blijkbaar gewoon bij.

Hoe sneller je van die dipjes vanaf bent, des te beter natuurlijk. Maar hoe geraakt je uit zo’n dipje? Iedereen is daar anders in. Ik ga er op een andere manier mee omgaan dan een andere blogger of bijberoeper. Dus stelde ik deze week de vraag in de besloten Team Tuttefrut Facebookgroep en verzamelde zo een hele hoop trucjes die je kan toepassen om sneller een dipje achter je te laten.

Waarom heb je een dipje?

Je dipje is er ongetwijfeld voor een reden. Misschien ben je wat je doet beu en is het tijd voor iets nieuws. Misschien heb je teveel hooi op je vork en is het tijd om het even rustiger aan te doen. Of misschien is er net te weinig uitdaging en verveel je je. Voor je begint aan een oplossing te zoeken voor je dipje is het interessant om even stil te staan bij de reden waarom je er even geen zin meer in hebt. Als je merkt dat je inderdaad teveel hooi op je vork hebt, dan is nog meer werken of aan een nieuw project beginnen geen oplossing. Probeer even je situatie objectief te bekijken. Doe het eventueel samen met een vriend(in), je partner of een coach. Waar ligt je probleem? Wat zorgt ervoor dat je even geen zin hebt? En wat zou een oplossing kunnen zijn voor het bestaande probleem?

Spreek af met fijne en inspirerende mensen

Ik geef toe dat ik het zelf te weinig doe, maar afspreken met fijne en inspirerende mensen, die al dan niet in hetzelfde schuitje als jij zitten, kan ontzettend motiverend zijn. Als je met gelijkgezinden kan praten over een bepaald onderwerp, dan merk je opnieuw waarom je ervoor gekozen hebt te bloggen of waarom je aan de slag bent gegaan als bijberoeper. Je passie komt terug naar boven. En andere mensen kunnen altijd even met je meedenken. Ze kunnen de vragen die ik hierboven aanhaalde misschien mee helpen beantwoorden. Wie weet zien zij een oplossing waar jij nog nooit aan hebt gedacht, omdat ze op een heel andere manier met een hele andere achtergrond naar jouw probleem kijken. Er zijn genoeg conferenties en meetups waar je een geweldige bende fijne en inspirerende mensen kan ontmoeten. Of je kan je altijd aansluiten bij een aantal Facebookgroepen, als je misschien wat introverter of verlegener bent. Team Tuttefrut is alvast een toffe groep om mee te starten, al zeg ik het zelf. ūüėČ

Nog geen lid van Team Tuttefrut

Schande! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je krijgt meteen toegang tot de geweldige besloten Facebookgroep Team Tuttefrut waarin je met gelijkgezinden kan praten over bijberoepen en bloggen.

<script src="https://assets.convertkit.com/assets/CKJS4.js?v=21"></script> <div class="ck_form_fields" style="background: #FFCE03; padding: 30px;"> <div id="ck_success_msg" style="display:none;"> <p>Bedankt! Je ontvangt zo meteen een mailtje met meer informatie in verband met deze video tutorial.</p> </div> <!-- Form starts here --> <form id="ck_subscribe_form" class="ck_subscribe_form" action="https://app.convertkit.com/landing_pages/81289/subscribe" data-remote="true"> <input type="hidden" value="{"form_style":"full","embed_style":"inline","scroll_percentage":"70","embed_trigger":"exit_intent","delay_seconds":"10","display_position":"br","display_devices":"all","days_no_show":"15","converted_behavior":"show"}" id="ck_form_options"> <input type="hidden" name="id" value="81289" id="landing_page_id"> <div class="ck_errorArea"> <div id="ck_error_msg" style="display:none"> <p>There was an error submitting your subscription. Please try again.</p> </div> </div> <div class="ck_control_group ck_first_name_field_group"> <label class="ck_label" for="ck_firstNameField" style="display: none;">Voornaam</label> <input type="text" name="first_name" class="ck_first_name" id="ck_firstNameField" placeholder="Voornaam" style="background: #fff; display: inline; width: 100%;"> </div> <div class="ck_control_group ck_email_field_group" style="margin-top: 15px;"> <label class="ck_label" for="ck_emailField" style="display: none;">E-mailadres</label> <input type="email" name="email" class="ck_email_address" id="ck_emailField" placeholder="E-mail adres" required style="background: #fff; display: inline; width: 100%;"> </div> <label class="ck_checkbox" style=""> <input class="optIn ck_course_opted" name="course_opted" type="checkbox" id="optIn" checked /> <span class="ck_opt_in_prompt"><p>Ik wil graag deze freebie ontvangen</p></span> </label> <center> <button class="subscribe_button ck_subscribe_button btn fields" id="ck_subscribe_button" style="background: #E71F85; margin-top: 15px; padding: 10px;">Alrighty! Ik schrijf me in! </button> </center> </form> </div>

Beweeg/Ga naar buiten

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik heb een zittend beroep. Grafisch vormgever, content creator en dromer, daarvoor zit je zowat standaard acht uur per dag op je derrière. Dat heeft uiteraard ook een invloed op je gemoed. Ik begin mijn dag steevast met een halfuurtje bewegen. Dat kan in de vorm zijn van een halfuurtje op de roeitrainer of een halfuurtje wandelen (naar de plaatselijke bibliotheek bijvoorbeeld). Zo zorg ik ervoor dat de hartslag even de hoogte in gaat en dat ik me niet blind staar op dat computerscherm. Als de dip wat groter is, dan wordt het tijd voor lange boswandelingen bij mij, liefst in goed gezelschap. Op die manier kan ik even afstand nemen van de problemen die ik heb met mijn blog, bijberoep of zelfs andere zaken in mijn leven. Door afstand te nemen en even niet met je neus op de feiten te zitten, wordt alles opeens een pak helderder.

Begin aan iets, maakt niet uit aan wat

Ik schreef onlangs nog over non-zero dagen en kleine doelstellingen. In dat artikel moedigde ik je aan om met iets te beginnen, het maakt niet uit wat. Het mag iets ontzettend kleins zijn, zolang je maar iets doet. Een mailtje sturen. Een blogbericht van honderd woorden schrijven. Een bestelling de deur uitsturen. Contact zoeken met iemand in je veld en daarmee een kopje koffie gaan drinken. Het is een kwestie van die eerste kleine stap zetten en zo de bal aan het rollen te brengen. Vaak werkt die truc ook perfect bij blog- of bijberoepdipjes.

Werk iets af

Aansluitend bij het vorige puntje vind ik het ook ontzettend belangrijk om iets af te werken. Het gebeurt al eens dat ik verschillende projecten tegelijk heb lopen en dat het net door de chaos die dat teweeg brengt, in een dipje terecht kom. Veel werk is leuk, maar soms zie je daardoor de bomen door het bos niet meer en raak je helemaal overrompeld. Bij mij werkt het dan ontzettend goed om een project af te ronden. E√©ntje. Altijd beginnen met √©√©ntje. Langs de ene kant is dat weer een item minder op mijn to-do-lijstje en langs de andere kant geeft het je gewoon een goed gevoel om iets af te werken. Ik noem dat gevoel de “finish high” en het geeft me vaak genoeg energie om de andere projecten ook te tackelen en af te werken.

Leer iets nieuws

Wat altijd helpt is een boek lezen of een cursus volgen rond een bepaald thema. Ik probeer ieder kwartaal toch wel een keer een boek te lezen rond een thema dat me interessant lijkt, maar waar ik eigenlijk niet al te veel van weet: storytelling, branding, meerdere inkomenstromen,… Of ik volg een cursus rond bepaalde zaken waar ik altijd mee vast loop. Zo volgde ik onlangs een cursus rond het organiseren en het automatiseren van het design proces. Ik ben geen held als het aankomt op organisatie (chaos is my middle name), maar ik heb zoveel gehad aan die cursus. Daardoor had ik weer zin om in mijn mailbox te duiken, hoewel die daarvoor de nagel aan mijn doodskist was en de oorzaak van een aantal dipjes, dat ook. Er zijn zoveel geweldige cursussen online en offline te vinden waardoor je je kan bijscholen rond eender welk onderwerp. Je kan het zo gek nog niet bedenken of er is een cursus voor. Wat dacht je van een cursus rond bloggen bijvoorbeeld?

Doe een dutje

Ik heb het hier op de blog en ook in de wekelijkse nieuwsbrief al vaker gehad over mijn grote liefde voor dutjes. Een dutje kan een wereld van verschil maken voor mij. Het zorgt er opnieuw voor dat ik even afstand neem van hetgeen waar ik mee bezig ben en daarnaast zorgt het er voor dat ik uitgerust geraak. Daardoor kan ik weer met een heldere blik naar mijn projecten kijken en er weer even tegenaan. Niemand heeft iets aan jou als je niet uitgerust bent of helder kan denken. Vandaar dat mijn dutjes mijn rustpunten zijn, maar voor jou kan dat iets helemaal anders zijn. Het kan een heerlijk lang bad zijn. Het kan een wandeling met de hond zijn. Het kan een uurtje spelen met de kinderen zijn. Het kan een uitgebreide maaltijd koken zijn. Vind je rustpunt en laad je batterij op als het nodig is.

Het belangrijkste om snel over een dipje te geraken is eigenlijk om een stapje terug te nemen en vanop een afstand naar alles te kijken. Dan wordt het meestal meteen duidelijk wat er misloopt en wat je moet aanpakken om zo snel mogelijk terug er vol goede moed tegenaan te gaan.

Wat doe jij als je even met een blog- of bijberoepdipje zit? Deel je tips gerust in de reacties!

Pin It on Pinterest

Share This