Select Page

Geld! Het is een beetje een vies beestje, maar het is wel hetgeen wat het onderscheid maakt tussen een hobby en een bijberoep. Ik heb het al een paar keer op deze blog geschreven: als je er geen geld mee verdient, dan is het een hobby en daar is absoluut niets mis mee. Een hobby brengt je de nodige ontspanning en zorgt er vaak voor dat je nieuwe mensen leert kennen, wat uiteraard ook niet onbelangrijk is in het leven.

Een bijberoep is financieel gezien nogal een apart geval omdat je het naast je hoofdberoep doet waar je maandelijks loon krijgt. In principe kan je rondkomen met je loon van je hoofdberoep en moet je je eigenlijk geen zorgen maken om de financiën van je bijberoep. En toch is het niet slecht om financiële doelen te stellen en even na te denken over de financiën van je bijberoep. Niet alleen kan je daardoor bepaalde inzichten krijgen rond je prijszetting, maar je kan er je bijberoep ook serieus door laten groeien.

Ken je financiën

Vijf jaar geleden toen ik begon met mijn eigen bijberoep, was ik absoluut niet bezig met financiën. Niet op persoonlijk vlak en eigenlijk ook niet voor mijn bijberoep. Ik wierp af en toe eens een blik op mijn rekening en zolang alles mooi in het groen stond, was ik tevreden. Maar er waren regelmatig mini-paniekaanvallen als er verschillende rekeningen tegelijk in de postbus vielen. Rekeningen die ik niet had verwacht of waar ik geen “rekening” mee had gehouden. Met de financiën van mijn bijberoep was ik nooit echt heel bewust bezig, want ik werkte voltijds en kreeg een mooi loon iedere maand van mijn werkgever.

De grote klik op gebied van financiën kwam er voor mij in november 2013. Een Facebookvriendinnetje plaatste een bericht over YNAB en over hun Black Friday deal. Ik verdiepte me in de regels van YNAB, de app zelf en was verkocht. De eerste paar maanden dat ik deze tool gebruikte, waren er meerdere paniekskes. December is op zich niet de goedkoopste maand, maar bovenop alle feestdagen kregen we ook eens alle mogelijke rekeningen voor verzekeringen tegelijk binnen. Een dikke vier à vijf maanden later had ik wel een veel duidelijker zich op de financiën en dat bracht zoveel rust met zich mee.

En het is door zo bewust om te gaan met mijn persoonlijke financiën dat ik ook bewuster begon om te gaan met de financiën van mijn bijberoep. Hoeveel wilde ik eigenlijk verdienen? Hoeveel moest ik verdienen als ik vier vijfde wilde gaan werken of zelfs halftijds? Van waar zou dat geld komen?

De financiën van mijn bijberoep hou ik niet bij in YNAB, maar in een Excelbestand. Iedere woensdag neem ik de tijd om even naar mijn zichtrekening te kijken en dat Excelbestand aan te vullen. Ik ben dan heel bewust met mijn financiën bezig. Ik weet hoeveel geld ik de komende maand nog zal ontvangen en ik weet welke onkosten er staan te wachten op mij. Ik weet in welke maanden ik wat minder zal verdienen en in welke maanden ik wat meer centen mag verwachten. Ik weet nu al hoeveel geld ik ongeveer zal verdienen tegen het einde van het jaar uit verschillende opdrachten en ik ben mij ook héél bewust van hoeveel ik moet en wil verdienen. Daarbij hou ik natuurlijk rekening dat ik de helft van mijn winst moet afstaan aan Vadertje Staat, helaas, maar je kan er nu al best mee rekening houden. Mijn financiën hebben nauwelijks geheimen voor mij.

Zelf aan de slag

Download nu het Excelbestand dat ik zelf gebruik om de financiën van mijn bijberoep in bij te houden. Je kan alle zaken die ik hierboven vermeldde terugvinden. Pruts er gerust wat mee en pas het helemaal aan zodat het bij jouw noden past.

<script src="https://assets.convertkit.com/assets/CKJS4.js?v=21"></script> <div class="ck_form_fields" style="background: #FFCE03; padding: 30px;"> <div id="ck_success_msg" style="display:none;"> <p>Bedankt! Je ontvangt zo meteen een mailtje met het Excelbestand.</p> </div> <!-- Form starts here --> <form id="ck_subscribe_form" class="ck_subscribe_form" action="https://app.convertkit.com/landing_pages/154994/subscribe" data-remote="true"> <input type="hidden" value="{"form_style":"full","embed_style":"inline","scroll_percentage":"70","embed_trigger":"exit_intent","delay_seconds":"10","display_position":"br","display_devices":"all","days_no_show":"15","converted_behavior":"show"}" id="ck_form_options"> <input type="hidden" name="id" value="154994" id="landing_page_id"> <div class="ck_errorArea"> <div id="ck_error_msg" style="display:none"> <p>Oeps! Er ging iets mis! Probeer alsjeblieft nog een keertje.</p> </div> </div> <div class="ck_control_group ck_first_name_field_group"> <label class="ck_label" for="ck_firstNameField" style="display: none;">Voornaam</label> <input type="text" name="first_name" class="ck_first_name" id="ck_firstNameField" placeholder="Voornaam" style="background: #fff; display: inline; width: 100%;"> </div> <div class="ck_control_group ck_email_field_group" style="margin-top: 15px;"> <label class="ck_label" for="ck_emailField" style="display: none;">E-mailadres</label> <input type="email" name="email" class="ck_email_address" id="ck_emailField" placeholder="E-mail adres" required style="background: #fff; display: inline; width: 100%;"> </div> <label class="ck_checkbox" style=""> <input class="optIn ck_course_opted" name="course_opted" type="checkbox" id="optIn" checked /> <span class="ck_opt_in_prompt"><p>Ik wil graag deze freebie ontvangen</p></span> </label> <center> <button class="subscribe_button ck_subscribe_button btn fields" id="ck_subscribe_button" style="background: #E71F85; margin-top: 15px; padding: 10px;"> Ga aan de slag met dit Excelbestand</button> </center> </form> </div>

Hoeveel geld heb je nodig? Hoeveel geld moet je verdienen om rond te komen?

Door de stap te zetten naar halftijds werken met tijdskrediet zonder motief (en zonder bijdrage van RVA dus), verdien ik vierhonderd euro minder op mijn hoofdberoep. Omdat ik YNAB gebruik en mijn financiën ken, weet ik dat ik niet die volle vierhonderd euro nodig heb om rond te komen. In principe is tweehonderd euro extra bovenop mijn halftijds loon genoeg. Dus ik weet dat ik iedere maand minstens tweehonderd euro winst moet maken zodat ik mezelf dat loon kan uitkeren.

Voor mij komt dat neer op één geboortekaartje op maat of vier Meststoffen voor jouw blog verkopen per maand. Of op jaarbasis komt dat neer op tien geboortekaartjes op maat of 41 Meststoffen voor jouw blog verkopen.

Daarnaast zijn er ook nog de nodige onkosten. Die zijn natuurlijk voor iedere ondernemer anders. Misschien geef je jezelf een boekenbudget of een cursusbudget zodat je kan blijven bijleren. Misschien wil je graag investeren in een bepaalde online tool of service die je het leven wat makkelijker maakt. Misschien wil je graag een Virtual Assistant onder de arm nemen die bepaalde taken voor je doet. Misschien betaal je jaarlijks een boekhouder om je belastingen in orde te brengen omdat je niet meteen zo geweldig bent met al die cijfertjes.

Doen!

Maak eens een lijstje met al je terugkerende onkosten gaande van domeinnamen tot je boekhouder als je die hebt. Noteer alles waaraan je kan denken of neem er eventueel je facturatie van vorig jaar bij zodat je een duidelijk zicht hebt op al je onkosten.

Hoeveel geld wil je verdienen?

Er is een groot verschil tussen het geld dat je nodig hebt om je onkosten te betalen en het geld dat je wil verdienen. Stiekem willen we allemaal miljonair worden. Heel stiekem. Geef het maar toe. En the sky is the limit, daar zeker niet van, maar een beetje realistisch blijven kan nooit kwaad.

Stel dat je vijfduizend euro dit jaar wil verdienen met je bijberoep. Je verkoopt zelfgemaakte hoeden aan €150 per hoed. Eén hoed maken kost je makkelijk twee weken werk omdat je uiteraard nog je hoofdberoep hebt en daarnaast nog de was en de plas moet doen, twee kinderen hebt die ook de nodige aandacht opeisen en een sociaal leven dat je graag wil onderhouden. Naast miljonair worden willen we allemaal stiekem ook graag een zestal uren extra in onze dag, niet?

Eén hoed per twee weken wil zeggen dat je op één jaar tijd zesentwintig hoeden kan maken.

26*150 = 3900.

Helaas kom je dan niet aan de vijfduizend euro die je wilde verdienen. Je kan proberen om een hoed op anderhalve week af te krijgen of zelfs op een week, maar dan heeft onze hoedenmaakster binnen de kortste keer een burn out en dat is ook weer niet de bedoeling.

Een oplossing is om de prijs per hoed naar omhoog te trekken, want €150 voor zo’n unieke hoed is misschien wel wat weinig. Een andere oplossing is om te kijken hoe je je proces kan vereenvoudigen en eventueel kan uitbesteden zodat je meer hoeden kan produceren op een jaar tijd. En je kan ook altijd op zoek gaan naar andere inkomstenstromen.

Waar komt je geld vandaan? Hoeveel kan je verdienen?

Een andere oefening die geweldig is om te maken is om nu al eens te kijken waar het geld allemaal vandaan komt. Hoeveel opdrachten staan er al ingepland voor de komende maanden en hoeveel geld ga je ermee verdienen? Hoeveel mensen verwacht je dat je digitale product gaan kopen?

Stel dat je als hoedenmaakster naast de verkoop van hoeden op maat ook een digitale handleiding verkoopt van hoe je zelf een bepaalde hoed kan maken. Je verkoopt die handleiding aan €10. Intussen hebben zoveel mensen al achter zo’n handleiding gevraagd, dat je er zeker van bent dat er vijftig mensen die zullen kopen. Dat is weer vijfhonderd euro erbij.

Daarnaast besluit je ook nog een aantal workshops rond hoeden maken te geven. Je organiseert deze workshop vier keer per jaar en werkt iedere keer met een groepje van vijf deelnemers. Als organisator zorg je zelf voor al het materiaal gaande van stof tot naaimachines. Zo een workshop is dus behoorlijk exclusief en je vraagt er dan ook driehonderd euro per persoon voor. Vier keer per jaar vijf personen aan driehonderd euro kan haar zesduizend euro opbrengen.

Als je het goed aanpakt, dan kan je door het maatwerk, de digitale handleiding en de workshops in totaal om en bij de tienduizend euro verdienen. Of zelfs nog wat meer als je de prijs per hoed die je maakt wat omhoog haalt. Natuurlijk moet je dan ook de nodige tijd en energie steken in de marketing van jouw digitale product en workshops, want als er niet genoeg interesse is, dan haal je daaruit niet de inkomsten die je verwacht.

Gamification van je financiën

Gamification is zo één van die woorden die af en toe de kop eens opsteekt. Het wil eigenlijk zeggen dat je een spelletje maakt van iets of dat je bepaalde spelelementen toepast op iets wat normaal gezien helemaal geen spel is. Je financiën bijvoorbeeld. Zo daagde ik mezelf uit om in 2015 dubbel zoveel omzet te draaien dan dat ik in 2014 had gedraaid. Ik maakte er een wedstrijdje van.

Mijn scoreboard was mijn Excelbestand waarin ik bijhield hoeveel ik verdiend had in het eerste, tweede, derde en vierde kwartaal van 2014 tegenover die kwartalen in 2015. Als ik meer verdiende dan hetzelfde kwartaal het jaar voordien, werd dat kwartaal groen aangeduid en mocht ik mezelf ook belonen met een gadget, een boek of een nieuwe cursus. Uiteindelijk slaagde ik er zo in om mijn omzet inderdaad te verdubbelen.

In 2016 heb ik hetzelfde geprobeerd, maar werd het toch iets moeilijker omdat 2015 op zich een goed jaar was. Ik slaagde er uiteindelijk in mijn omzet te anderhalven. Ook niet slecht en groei is groei.

Om maar te zeggen: met gamification kan je jezelf motiveren om verder te gaan. Het is eigenlijk niet meer dan een wedstrijdje tegen jezelf spelen, maar bij mij werkt dat blijkbaar en ik vermoed dat het bij anderen ook kan helpen. Je kan het maar proberen, toch?

Zelf aan de slag

Download nu het Excelbestand dat ik zelf gebruik om de financiën van mijn bijberoep in bij te houden. Je kan alle zaken die ik hierboven vermeldde terugvinden. Pruts er gerust wat mee en pas het helemaal aan zodat het bij jouw noden past.

<script src="https://assets.convertkit.com/assets/CKJS4.js?v=21"></script> <div class="ck_form_fields" style="background: #FFCE03; padding: 30px;"> <div id="ck_success_msg" style="display:none;"> <p>Bedankt! Je ontvangt zo meteen een mailtje met het Excelbestand.</p> </div> <!-- Form starts here --> <form id="ck_subscribe_form" class="ck_subscribe_form" action="https://app.convertkit.com/landing_pages/154994/subscribe" data-remote="true"> <input type="hidden" value="{"form_style":"full","embed_style":"inline","scroll_percentage":"70","embed_trigger":"exit_intent","delay_seconds":"10","display_position":"br","display_devices":"all","days_no_show":"15","converted_behavior":"show"}" id="ck_form_options"> <input type="hidden" name="id" value="154994" id="landing_page_id"> <div class="ck_errorArea"> <div id="ck_error_msg" style="display:none"> <p>Oeps! Er ging iets mis! Probeer alsjeblieft nog een keertje.</p> </div> </div> <div class="ck_control_group ck_first_name_field_group"> <label class="ck_label" for="ck_firstNameField" style="display: none;">Voornaam</label> <input type="text" name="first_name" class="ck_first_name" id="ck_firstNameField" placeholder="Voornaam" style="background: #fff; display: inline; width: 100%;"> </div> <div class="ck_control_group ck_email_field_group" style="margin-top: 15px;"> <label class="ck_label" for="ck_emailField" style="display: none;">E-mailadres</label> <input type="email" name="email" class="ck_email_address" id="ck_emailField" placeholder="E-mail adres" required style="background: #fff; display: inline; width: 100%;"> </div> <label class="ck_checkbox" style=""> <input class="optIn ck_course_opted" name="course_opted" type="checkbox" id="optIn" checked /> <span class="ck_opt_in_prompt"><p>Ik wil graag deze freebie ontvangen</p></span> </label> <center> <button class="subscribe_button ck_subscribe_button btn fields" id="ck_subscribe_button" style="background: #E71F85; margin-top: 15px; padding: 10px;"> Ga aan de slag met dit Excelbestand</button> </center> </form> </div>

Pin It on Pinterest

Share This