Select Page

Soms wordt er hier achter de schermen getwijfeld of ik wel verder moet gaan met dit project. Als je geen rotte cent verdient aan een project, maar je steekt er massa’s tijd in, moet je er dan mee verder gaan?

Omdat het potentieel heeft? Omdat je er ooit misschien iets aan zal gaan verdienen? Is het niet beter dat je dat ene project dan opgeeft en je aandacht richt op de projecten waarmee je wél geld verdient? Iedere business coach en iedere zichzelf respecterende ondernemer, zal inderdaad dat ene project dat na zes maanden nog geen winst maakt, laat staan zelfs maar één euro omzet draait, aan de kant schuiven.

Het kwam erop neer dat ik de afgelopen tijd even hard en lang heb moeten nadenken over De Toekomst (met hoofdletters, jawel). En nee, ik ben er nog niet helemaal uit. Bij sommige projecten heb ik alvast een stapje terug genomen zodat ik andere een beetje meer aandacht kan geven. Op termijn zullen er nog een aantal stevige knopen moeten doorgehakt worden, maar die zijn nog niet voor meteen. Daar breek ik een andere keer mijn hoofd wel weer over.

Volgens mij was het volkomen normaal dat de twijfel de kop opsteekt na een tijdje. Of je nu begint met een persoonlijke blog, een bijberoep of je start als zelfstandige in hoofdberoep, er komt altijd een moment wanneer de twijfel even komt aankloppen. Je weet wel, dat kleine stemmetje in je hoofd met de duizend en één vragen. Ben ik wel goed bezig? Ga ik hiermee de kost kunnen verdienen? Wat als niemand mijn producten koopt? Wat als niemand mijn blog bezoekt? Is er eigenlijk iemand die dit leest?!

Dat is de normale gang van zaken, vooral in onze huidige social media cultuur. Je kijkt even om je heen, gooit Facebook, YouTube of Instagram open en je ziet dat anderen er wél in slagen om op korte tijd succesvol te worden. Het lukt hen wel om duizenden pageviews te krijgen op een paar maanden tijd en hun Facebookpagina telt wel al een handvol fans. Je kan dan al eens het gevoel krijgen dat je niet goed bezig bent ook al is dat niet het geval.

Als de twijfel toeslaat kan je twee dingen doen: eraan toegeven of er tegen vechten. Misschien is dat vrij zwart-wit, maar meestal komt het daar wel op neer. Of je legt je neer bij de situatie. Je geeft je gewonnen. Dat ene stemmetje in je hoofd dat die duizend en één vragen stelt, dat stemmetje van de twijfel, wint. Of je gaat je focussen op je eigen werk, je eigen blog en je eigen projecten en je steekt een extra tandje bij. Je sluit even al je social media kanalen, je leest een week of twee geen andere blogs en je doet je eigen ding zonder je heel de tijd te vergelijken en zonder je blind te staren op cijfers.

En ik hoop dat als jij, net als mij, even aan het twijfelen bent aan je eigen kunnen, je eigen project of aan wat dan ook, dat je ervoor kiest om te vechten. Ik ben er zeker van dat het op lange termijn een interessantere uitkomst zal hebben om nu even op je tanden te bijten.

Ik sta in ieder geval al klaar met mijn virtuele pompommekes om je aan te moedigen als je persoonlijke cheerleader! #pompommekesdanske.

Dit blogbericht was oorspronkelijk een nieuwsbrief

Iedere vrijdag stuur ik een nieuwsbrief de deur uit. Je kan deze nieuwsbrief vergelijken met een extra blogbericht. Ik vertel je over productiviteitsexperimenten die ik uitprobeer, ik geef je alvast een sneak preview van de projecten waaraan ik aan het werken ben en ik deel met plezier een aantal interessante artikels die ik lees. Je krijgt meteen ook toegang tot de geweldige besloten Facebookgroep Team Tuttefrut waarin je met gelijkgezinden kan praten over bijberoepen en bloggen.

<a href="https://assets.convertkit.com/assets/CKJS4.js?v=21">https://assets.convertkit.com/assets/CKJS4.js?v=21</a></p><div class="ck_form_fields" style="background: #FFCE03; padding: 30px;"><div id="ck_success_msg"><p>Bedankt! Je ontvangt zo meteen een mailtje met meer informatie in verband met deze video tutorial.</p></div><p><!-- Form starts here --></p><form id="ck_subscribe_form" class="ck_subscribe_form" action="https://app.convertkit.com/landing_pages/81289/subscribe"><div class="ck_errorArea"><div id="ck_error_msg"><p>There was an error submitting your subscription. Please try again.</p></div></div><div class="ck_control_group ck_first_name_field_group"><label class="ck_label" for="ck_firstNameField">Voornaam</label></div><div class="ck_control_group ck_email_field_group" style="margin-top: 15px;"><label class="ck_label" for="ck_emailField">E-mailadres</label></div><p> </p><p>Ik wil graag deze freebie ontvangen</p><p><button id="ck_subscribe_button" class="subscribe_button ck_subscribe_button btn fields" style="background: #E71F85; margin-top: 15px; padding: 10px;">Alrighty! Ik schrijf me in! </button></p></form></div>

Pin It on Pinterest

Share This