Select Page

Een paar weken geleden deed een filmpje van Gary Vaynerchuk de ronde. Een jongedame uit het publiek vroeg hem of ze burned out was. Ze had een heel goed financieel jaar gehad het jaar voordien, maar haar passie was precies weg. Gary vroeg haar meteen waarom om vervolgens tot de conclusie te komen dat het ok is om je te vervelen en vervolgens nieuwe horizonten te gaan verkennen.

Dat filmpje was één van de vele katalysatoren om de stap te nemen die ik nu ga nemen.

In 2016 startte ik Tuttefrut omdat ik zoveel vragen kreeg over starten in bijberoep en hoe doe je dat en met welke tools werk je etc. Het begon als een gewone blog, maar het groeide uit naar zoveel meer.

Eind 2017 werd ik mama en eerlijk is eerlijk, het lukte me niet om de Tuttefrut-draad terug op te pikken. Ik had tienduizend andere dingen aan mijn hoofd en Tuttefrut werd een beetje naar de achtergrond geduwd.

In 2018 zette ik de stap naar zelfstandige in hoofdberoep en moest er plots geld verdiend worden. Dus modderde ik nog een beetje aan met Tuttefrut, maar ik wist dat dat platform vooral groot was geworden door gratis content weg te geven. Iets wat superinteressant is voor starters in bijberoep, maar financieel gezien minder interessant was voor mij. Dus werd het weer wat meer aan de kant geschoven.

In 2020 deed ik nauwelijks iets met Tuttefrut. Ja, er waren de online coworkings met Team Tuttefrut en die waren leuk. En ik stuurde op semi-regelmatige basis een nieuwsbrief. Dat ook. Maar daar stopte het ook. Ik schreef geen nieuwe artikels, werkte geen nieuwe cursussen uit en voerde geen updates uit op de website waardoor die uiteindelijk bol kwam te staan van malware.

Al mijn energie stak ik in maatwerk en websites bouwen voor klanten. Er was geen tijd meer over om lange, uitgebreide blogberichten te schrijven rond bepaalde tools of om tips te geven rond online ondernemen.

Maar omdat Tuttefrut nog wel altijd online stond, vond ik toch dat ik er het één en het ander mee moest doen. Ah ja. En het knaagde aan me.

De afgelopen jaren heb ik me meerdere keren afgevraagd wat ik moest doen met Tuttefrut. Ik stelde de vraag ook aan een aantal collega-ondernemers en coaches, maar er was geen lijn te vinden in hun antwoorden. De ene zei: “Blijven doen! Je bereikt zo’n groot publiek met die site! Tuttefrut is écht een naam geworden”. De andere zei: “Kill your darlings. Trek de stekker eruit en move on!”.

Nu ben ik wel van mening dat we té beschermend zijn over onze projecten en dat we daardoor zaken te lang laten aanslepen. Maar soms is het moeilijk om een project, jouw eigen kindje waar je zoveel bloed, zweet en tranen in hebt gestoken, los te laten.

Herinner je je de televisiereeks Lost en hoe die eindigde? Het begon interessant en eindigde als een soep. Ik heb de reeks opgegeven toen ze bij het luik (the hatch) aankwamen. Toen had ik het wel een beetje gehad met de vaagheid en de open verhaallijnen die maar bleven aanslepen. De schrijvers wisten duidelijk niet meer welke richting ze uit moesten, maar ze bleven verder doen, omdat de kijkcijfers goed waren.

In het verleden liet ik al vaker een keer een project verwateren. Zo maak ik al een kleine eeuwigheid geen geboortekaartjes op maat meer (tenzij voor hele goede vrienden). Laat staan familieportretten (tenzij voor goede doelen). De Patreon die ik ooit startte, die stopte ik weer na een jaar experimenteren. En ik geloof er echt in dat je op die manier plaats voor een ander project: zowel in je planning als in je hoofd.

Soms heb je je energie en tijd nodig om andere zaken te laten groeien.

En dan is het ok om een nieuwe weg in te slaan.

Dus doe ik met Tuttefrut wat ik al lang had moeten doen: de stekker eruit trekken.

Ok, misschien niet helemaal de stekker eruit trekken, maar toch voor een deel. Een aantal van de artikels en cursussen zullen verhuizen naar KathleenVerhetsel.com (nieuwe site is work in progress). Een ander deel zal verhuizen naar schotindezaak.be, maar daar ligt de focus op freelancers uit de communicatiewereld en wat minder op online ondernemen. En de Facebookgroep Team Tuttefrut blijft gewoon bestaan.

Zo kan ik mijn aandacht vestigen op die twee projecten en die twee zaken laten groeien.

Uiteindelijk lig ik, Kathleen (hey, hoi, hallo), als persoon, aan de basis van die twee projecten, dus als je Tuttefrut en de informatie die je daar las interessant vond, dan bestaat de kans dat je deze andere projecten ook zal weten te smaken.

Voila. Moeilijke knopen doorhakken, het blijft niet bepaald mijn specialiteit. Ik kan letterlijk jaren lopen tobben over een bepaalde beslissing, maar eens ik ze maak, dan maak ik ze ook.

Dus ik neem afscheid van Tuttefrut, maar hopelijk kruisen onze wegen elkaar opnieuw in de toekomst.

Het ga je goed.

Pin It on Pinterest

Share This